Op verschillende telefoons van magistraten van de justitie- en politiediensten is spyware gevonden. Dat bevestigt de bevoegde minister.
Er stond spyware op verschillende smartphones van Belgische politieambtenaren en rechters. Dat rapporteerde de RTBF en werd intussen bevestigd door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (OpenVLD). Op meerdere toestellen werden sporen van spionagesoftware gevonden, al is het niet duidelijk om hoeveel telefoons het gaat.
“Het klopt dat we bij bepaalde politieagenten en magistraten aanwijzingen hebben gevonden die zouden kunnen wijzen op mogelijk hacken of besmetting.”, zegt Van Quickenborne. “We voeren vaak controles vaak uit bij mensen op gevoelige posities.”
Onduidelijke impact
De impact is nog niet meteen duidelijk. Volgens Van Quickenborne onderzoekt het parket momenteel of de sporen een teken zijn van een spionage poging, dan wel een succesvolle aanval.
De toestellen zijn overgedragen aan de Computer Crime Unit, die ze op dit moment onderzoekt. Politie en parket reageren op dit moment niet op de zaak omwille van de gevoeligheid van het dossier.
Pegasus
Het is op dit moment niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de spionageactiviteiten. Ook de aard van de malware werd niet onthuld. Vreemde mogendheden maar ook sommige Europese landen schrikken er niet voor terug om te spioneren via telefoons van belangrijke personen. Veelgebruikte software daarvoor is de geavanceerde Pegasus-spyware van het Israëlische NSO Group.
De onthulling komt er ongeveer een maand nadat het Europees Parlement heeft voorgesteld om een organisatie op te zetten om het gebruik van spyware in de EU op te volgen. Dat voorstel kwam voort het uit rapport van de PEGA-commissie, die het gebruik van dergelijke malafide software onderzoekt.