Aantal ransomware-aanvallen daalt met 38 procent in januari

ransomware

Maar toch bereikt het aantal aanvallen ook het hoogste peil in drie jaar voor de maand januari. Dat blijkt uit cijfers van NCC Group.

Het Britse cyberverzekeringsbedrijf NCC Group houdt maandelijkse cijfers bij over het aantal ransomware-aanvallen in de wereld. Januari is traditioneel een ‘rustigere’ maand in de cybercriminaliteit en dat blijkt ook dit jaar weer. NCC Group telde 165 incidenten in de eerste maand van 2023; dat is een ruime 38 procent minder dan tijdens december 2022.

lees ook

Hackers gaan langs de achterdeur binnen en langs de voordeur weer buiten

Geen reden voor champagne

Beschouw deze statistiek zeker niet als een excuus om je alertheid te laten zakken, want als de vergelijking wordt gemaakt met eerdere jaren dan was januari 2023 de drukste januarimaand in drie jaar tijd. Een op drie aanvallen, ofwel 34 procent, vond plaats in Europa, waarmee ons continent op de tweede plaats komt na Noord-Amerika (41%). Industriële bedrijven zijn met een aandeel van 30 procent het meest geliefkoosde slachtoffer.

NCC Group analyseert ook welke hackersgroeperingen het meest actief zijn. Dat was in januari met ruime afstand Lockbit 3.0, een groepering die al een tijdje meedraait in het milieu. De Russische groepering Vice Society liet zich opmerken met aanvallen op universiteiten en academische instellingen. Het rapport beschouwt ‘AcridRain’ als een bedreiging in opkomst, de groep opereert met een malware die wachtwoorden van het slachtoffer steelt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home