macOS Ventura belemmert werking externe beveiligingssoftware

macOS Ventura
Bron: Apple

Een bug in macOS Ventura zorgt ervoor dat malwarescanners en monitoringtools hun werk naar niet behoren kunnen doen. Apple werkt aan een oplossing.

Wie de nieuwste versie van macOS al installeerde, loopt mogelijk een verhoogd beveiligingsrisico. Wired ontdekte een bug in macOS Ventura die de beveiligingsoftware van externe leveranciers, zoals malwarescanner of monitoringtools, blokkeert. Daardoor zijn gebruikers zich niet bewust van potentiële beveiligingsrisico’s op hun apparaat.

macOS heeft een ingebouwde beveiliging die ervoor moet zorgen dat applicaties geen toegang kunnen krijgen tot de inhoud van je harde schijf en achtergrondprocessen als zij daar niets te zoeken hebben. Apple moest dit controlesysteem meermaals opnieuw ontwerpen, nadat een beveiligingsonderzoeker tot drie maal toe een achterpoortje ontdekte.

Dat achterpoortje geraakte twee weken voor de publieke lancering eindelijk opgelost, maar dat was niet het einde van de ellende voor Apple. Het probleem is dat het controlesysteem dat nu te ijverig doet. Externe beveiligingstools die die toegang wel nodig hebben om te functioneren, worden eveneens de toegang ontzegd.

Oplossing op komst

Apple belooft aan Wired het probleem met de eerstvolgende macOS-update op te lossen, maar kan niet meedelen wanneer die update zou volgen. Heb jij al geüpgraded naar macOS Ventura, controleer dan je beveiligingsprogramma’s om te zien of ze een error aangeven. Via het menu Beveiliging & Privacy in de systeemvoorkeuren kan je programma’s handmatig toegang geven tot je harde schijf.

MacOS Ventura lanceerde samen met iPadOS 16 op 24 oktober. De opvallendste vernieuwingen zijn Stage Manager, een functie om vlotter te multitasken en wachtwoordloos inloggen met Passkeys.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home