‘Losgeld betaald na ransomware klimt in 2021 naar 20 miljard dollar’

geld ransomware

Het aantal OT- en IoT-aanvallen schiet dit jaar flink omhoog met ransomware als belangrijkste drijfveer. Volgens een nieuw rapport stijgt het totale betaalde losgeld dit jaar naar 20 miljard dollar.

In een onderzoek van Nozomi Networks stijgt het aantal aanvallen op OT- en IoT-infrastructuur ontzettend hard. Ransomware wordt het vaakst aangetroffen met een groei van 116 procent tussen januari en mei dit jaar. Ook het geëiste losgeld stijgt met 46 procent naar gemiddeld 220.298 dollar. Volgens het rapport wordt 2021 een topjaar voor cybercriminelen met naar verwachting 20 miljard dollar aan betaald losgeld.

DarkSide, REvil en Ryuk voeren de lijst van populaire hackerscollectieven aan met hun ransomware-as-a-service-modellen. Vaak worden aanvallen rechtstreeks gelinkt aan deze collectieven, maar worden hun tools door andere criminelen gebruikt en voeren zij het commando.

In de OT-sector stijgt ook het aantal kwetsbaarheden binnen industriële controlesystemen met 44 procent vergeleken met vorig jaar. Het aantal kwetsbaarheden in de manufacturing-sector steeg met 148 procent.

Om industriële netwerken zo goed mogelijk te beveiligen, raadt het rapport aan om netwerkmonitor-toestellen in te schakelen voordat je IoT-toestellen installeert. Zelfs banale zaken als veiligheidscamera’s kunnen een veiligheidsrisico vormen. Aanvallen op Colonial Pipeline, JBS en het recente Kaseya-debacle tonen aan dat visibiliteit en real-time gevaaranalyse essentieel is om snel te kunnen reageren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home