Is gevreesde hackersgroepering LockBit opgerold?

lockbit opgerold

De website van hackersgroepering LockBit is neergehaald door internationale autoriteiten. Is de zwanenzang van LockBit ingeluid?

Het Britse nationale cyberagentschap NCA claimt de scalp van LockBit op de eigen website van de groepering. “De site is nu onder controle van de politie. We kunnen bevestigen dat LockBit’s diensten zijn verstoord als gevolg van internationale rechtshandhaving – dit is een lopende en zich ontwikkelende operatie”, leest een mededeling op de website.

lockbit website
De melding op de website van LockBit.

Het neerhalen van de website is een indicatie dat internationale politiediensten LockBit een koekje van eigen deeg hebben gebakken. Dat deed NCA niet alleen: onder de codenaam ‘Operatie Cronos’ kreeg het agentschap onder meer de hulp van de FBI en Europol. Ook de nationale politiediensten van elf landen waren actief betrokken bij de operatie, waaronder de Nederlandse politie, schrijft NOS.

Gevreesde groepering

LockBit heeft dan ook wereldwijd vijanden gemaakt. Het is één van de meest actieve en gevreesde groeperingen van het moment. Onder de slachtoffers van LockBit behoren grote namen zoals Boeing, maar lokte vooral afkeer uit met aanvallen op kinderziekenhuizen. In ons land zat de groep achter enkele aanvallen op lokale gemeentebesturen. LockBit is ook één van de drijvende krachten achter de ‘ransomware-as-a-service’-economie.

Uit screenshots die gedeeld worden op X, blijkt dat de politiediensten controle hebben gekregen over het interne controlesysteem van LockBit, wat zou bevestigen dat de operaties van de groep effectief zijn lamgelegd. LockBit zou zelf wel beweren dat zijn servers met gestolen gegevens niet in handen van de politiediensten zijn gevallen en dat het zich al volop aan het ‘heropbouwen’ is, al is die claim moeilijk te verifiëren. In de komende dagen zal vanuit de verschillende kampen meer informatie naar buiten komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home