Kaspersky verlaat de VS na eerdere ban

Kaspersky lab

Nadat de VS Kaspersky op de zwarte lijst plaatste, beslist de antivirusspecialist nu om de Amerikaanse markt helemaal te verlaten.

Kaspersky Labs verlaat de Amerikaanse markt. Dat vertelde de antivirusspecialist zelf aan de BBC. Kaspersky omschrijft de beslissing als triest en moeilijk. Het bedrijf wordt echter min of meer gedwongen, nadat de regering van president Biden Kaspersky op de zwarte lijst plaatste.

Russische druk

Dat gebeurde omwille van vermeende banden met de Russische overheid. De VS zien Kaspersky als een ernstig risico voor de interne veiligheid. Daarbij verwijzen de VS niet noodzakelijk naar de slechte bedoelingen van Kaspersky zelf. “Rusland heeft laten zien dat het de capaciteit en de intentie heeft om Russische bedrijven zoals Kaspersky uit te buiten om persoonlijke informatie van Amerikanen te verzamelen en te bewapenen”, zei Secretaris van Handel Gina Raimondo in juni. De overheid vreest ook dat Moskou de antivirussoftware van Kasperksy kan misbruiken om malware te planten bij Amerikaanse bedrijven.

Veel keuze heeft het beveiligingsbedrijf niet. Licenties verkopen of zelfs updates aanbieden mag niet meer vanaf eind september, en nieuwe klanten aantrekken wordt binnenkort al illegaal.

Kaspersky heeft kantoren in 31 landen wereldwijd, maar het hoofdkwartier staat in Moskou. Ook Europa bekijkt Kaspersky met argusogen. In Duitsland circuleert al sinds 2022 een oproep gericht aan binnenlandse bedrijven om op te passen voor software van de firma.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home