Cybersecurityspecialist Kasperksy opent zijn eerste Transparency Center voor de Benelux-markt. Klanten en toezichthouders zijn welkom voor een blik achter de schermen.
Voor een cybersecurityleverancier is het van cruciaal belang om een betrouwbare reputatie te hebben. Om aan te tonen dat ze niets te verbergen hebben, opende Kaspersky in 2018 zijn eerste Transpacerency Center in Zürich. Vandaag kondigt de security-expert de opening van het inmiddels negende centrum in Utrecht aan, waar alle klanten en belanghebbenden uit de Benelux terecht kunnen.
Zwarte doos
In de Transparency Centers stelt Kasperky een ‘zwarte doos’ van zijn technologieën open voor klanten, partners, toezichthouders en lokale instellingen. Zij zijn daarmee de eerste cybersecurityleverancier die zijn broncode openstelt voor externe beoordeling en een lijst van softwarecomponenten openbaar maakt. Tijdens een bezoek aan het Transparency Center staan de deskundigen van Kaspersky ter beschikking voor het beantwoorden van vragen of het geven van demonstraties.
Tim De Groot, General Manager Benelux & Nordics bij Kaspersky, benadrukt het belang van het Transparency Center voor de integriteit van het bedrijf. “De Benelux is voor ons een van de belangrijkste regio’s, en de opening van dit Transparency Center bewijst hoe belangrijk we het vinden om een transparante organisatie te zijn. Ik nodig iedereen dan ook uit die geïnteresseerd is in het beoordelen van onze betrouwbaarheid om met ons te praten over hoe wij werken.”
Dataverzoeken
Om zijn transparantie nog wat kracht bij te zetten, heeft Kasperksy ook zijn tweejaarlijkse Transparency Report gepubliceerd. Daarin laat Kasperksy hoe ze met verzoeken rond persoonlijke data vanwege gebruikers en overheden omgaan.
In de eerste helft van 2022 89 verzoeken van overheidsinstellingen. De 11 procent die betrekking had op persoonlijke data werden steevast afgewezen. Ook ontving Kasperksy 3.285 verzoeken van gebruikers die meer informatie wilden over waar hun persoonsgegevens zijn bewaards, of om gegevens te laten verwijderen.
Kasperksy moet nu net iets meer dan andere cybersecurityleveranciers zijn betrouwbaarheid bewijzen. In de nasleep van de Russische invasie van Oekraïne belandde Kasperksy in het vizier van de Duitse overheid, die waarschuwde om hun beveiligingstechnologie niet meer te gebruiken. Dat kwam voornamelijk voort uit het gegeven dat Kasperksy een van oorsprong Russisch bedrijf is. Nogal kort door de bocht, want sinds enkele jaren zijn de hoofdactiviteiten van het bedrijf verhuisd naar Zwitserland.