HP stopt simkaart in laptops om zonder wifi toch te vergrendelen of wissen

Onder de noemer HP Wolf Protect & Trace kunnen organisaties laptops van medewerkers bij diefstal of misbruik op afstand vergrendelen of wissen.

Door middel van Wolf Connect kunnen HP-laptops vandaag al centraal worden beheerd door de IT-afdeling. Via een overzichtelijk dashboard in de cloud kan je het laptoppark monitoren, maar wat als er een toestel wordt gestolen, geïnfecteerd of kwaadwillig gebruikt?

Zolang die persoon geen verbinding maakt met het internet, kan je niets doen. Het commando om te vergrendelen of wissen kan verzonden zijn, maar de uitvoering is niet mogelijk zonder internetverbinding.

lees ook

HP consolideert beveiligingsaanbod onder HP Wolf Security

Met het nieuwe HP Wolf Protect & Trace kan je vanaf dit najaar een laptop configureren met een extra optie die een permanente simmodule stopt in het toestel. Die kan je niet gebruiken voor mobiel internet, maar HP geeft hiermee IT-teams bijna wereldwijde toegang tot een toestel waar ter wereld. Van zodra het apparaat ergens een signaal oppikt, kan het toestel tot actie overgaan.

Vergrendeld in vijf seconden

In een demosessie op de HP Amplify-conferentie zien we hoe het IT-team een toestel zonder wifi-verbinding in vijf seconden kan vergrendelen. De IT-afdeling kan ervoor kiezen om een tekst op het scherm te tonen bij vergrendeling, bijvoorbeeld om de verantwoordelijke te contacteren.

Door middel van een pincode kan je het toestel opnieuw ontgrendelen. Die pincode wordt automatisch gegenereerd door de administrator binnen het Wolf Security-dashboard. Vergrendeling gebeurt trouwens net voor de BIOS, wat gebruikers geen kans geeft om te prutsen met het systeem. Dat is mogelijk dankzij de extra chip (met simkaart) die in de laptop wordt geconfigureerd.

IT-teams kunnen naast vergrendelen het toestel ook vanop afstand wissen in kritieke omstandigheden. Dankzij de simmodule kunnen ze ook prima het toestel lokaliseren. De laptop wissen heeft geen invloed op de hardwarematige component binnen HP Wolf Protect & Trace.

Abonnement inbegrepen

HP wil de nieuwe functie later dit jaar uit te rollen. Voorlopig staat de introductie gepland voor september 2023. Ondanks dat er een simkaart in zit, hoef je geen rekening te houden met een abonnement. Bij de aankoop van een laptop met de simoptie voor HP Wolf Protect & Trace, zit een aantal jaar standaard inbegrepen. Het exacte aantal jaren wordt dichter tegen de lancering bekend gemaakt.

Op de vraag of je een laptop met een traditionele simmodule ook onder HP Wolf Protect & Trace beveiligen, wordt er aarzelend gereageerd. Het kan in theorie, maar het merk is er nog niet uit of het die functie zo wil aanbieden. Malafide gebruikers zouden namelijk gewoon de simkaart kunnen verwijderen, iets wat niet mogelijk is met de hardwarematige optie waar de simkaart op het moederbord wordt gesoldeerd.

lees ook

Noem HP geen PC-verkoper meer

De functie wordt wereldwijd uitgerold. Het is nu aan de organisaties om te kijken of de meerkost van HP Wolf Protect & Trace (die nog niet bekend is) op de hele configuratie de moeite waard is. Je zou kunnen zeggen dat wat betreft extra veiligheid geen prijs te hoog is, maar het blijft een extra optie per toestel dat erbij komt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home