Harde Brexit leidt tot problemen met datastromen tussen EU en VK

Brexit

Het is zeer zorgwekkend voor bedrijven als er bij een Brexit geen overeenstemming wordt bereikt over datastromen. In het geval van een zogeheten ‘harde Brexit’ zouden oplossingen omslachtig en duur zijn. Dit blijkt uit een rapport van het Exiting the European Union Committee (EEUC).

Het in oktober 2016 opgerichte comité is onderdeel van het Britse Lagerhuis. Het heeft als doel de activiteiten en wetgeving van de overheid rondom Brexit te onderzoeken. Het nieuwe rapport van EEUC is een reactie naar aanleiding van het historische verlies van de Britse premier Theresa May in het parlement eerder deze maand. Een meerderheid van de parlementsleden stemden tegen de deal die May met de Europese Unie had opgesteld.

“Zonder een alomvattende overeenkomst of een adequaatheidsbesluit van de Commissie, is het illegaal om persoonlijke gegevens van de EU naar het Verenigd Koninkrijk over te brengen, zonder afzonderlijke contractuele regelingen”, aldus het comité. Met een zogeheten ‘Withdrawal Agreement’ (terugtrekkingsovereenkomst) zouden de gesprekken al kunnen starten tijdens de implementatieperiode. Dit zou bedrijven in staat stellen om net als voor de Brexit gebruik te maken van datastromen en deze te managen.

Lastige oplossingen

Maar in het geval van een no-deal moeten deze data-overdrachten stoppen. Dan wel doorgang vinden onder nieuwe voorwaarden. Het rapport ziet deze alternatieven als “omslachtig, tijdrovend en een bureaucratische last voor individuele bedrijven”. Al beweren advocaten aan The Register, dat het maken van variaties op contracten “eenvoudig” zou moeten zijn.

Parlementsleden zien het juist als extra werk voor bedrijven, die door de Brexit toch al onder druk staan. Veel bedrijven zijn zich volgens de Britse overheid ook niet echt bewust van de gevolgen van een Brexit. De overheid heeft bedrijven dan ook opgeroepen regelingen te treffen voor hun datastromen in het geval van een no-deal Brexit.

Het rapport van de EEUC beaamt dat er wel degelijk oplossingen zijn, maar deze zijn naar eigen zeggen in het geval van een harde Brexit lastig en duur vergeleken met de huidige situatie. Ook zou het concurrentievermogen van Britse bedrijven volgens het rapport aanzienlijk worden aangetast.

Gerelateerd: Verenigd Koninkrijk na 2020 geen toegang meer tot EU-databanken

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home