Hackers zijn hebberiger: gemiddelde losgeldeis met 20% gestegen

ransomware geld

De gemiddelde som losgeld die aanvallers eisen van hun slachtoffers, is met twintig procent gestegen, terwijl e-mailinbraken de meest dominante vorm van aanvallen blijven.

Hoeveel eisen aanvallers gemiddeld van hun slachtoffers bij een ransomware-aanval? 600.000 dollar, volgens een rapport van beveiligingsbedrijf Arctic Wolf Labs. De geëiste som hangt grotendeels ook af van de industrie waarbinnen het slachtoffer actief is: aan bedrijven uit de juridische, publieke, retail- en energiesectoren wordt gemiddeld een miljoen dollar gevraagd. Arctic Wolf ziet over alle sectoren heen een stijging van twintig procent in de gemiddelde geëiste losgeldsommen.

Het beveiligingsbedrijf verwacht een grillig 2024. In veel landen staan dit jaar verkiezingen op het programma, wat ook veel opportuniteiten biedt aan kwaadwilligen. Ook de bredere beschikbaarheid van AI-tools zal de verspreiding van ransomware kunnen versnellen. Langs de andere kant tonen bedrijven zich steeds minder gewillig om op de eisen van de aanvallers in te gaan, waardoor zij nieuwe drukkingsmiddelen moeten bedenken.

lees ook

Een datalek in je organisatie: wat nu?

De angst voor ransomware

Ransomware mag dan wel de grote bedragen binnenbrengen, e-mailinbraken blijven toch de meest populaire manier voor aanvallers om binnen te geraken. Arctic Wolf denkt dat er minstens tien keer zoveel e-mailaanvallen plaatsvinden dan ransomware. Toch doet ransomware meer alarmbellen luiden bij bedrijven: een ransomware-aanval leidt vijftien keer vaker tot een incident response-onderzoek dan een gecompromitteerd e-mailaccount.

lees ook

Ransomware verspreidt zich vliegensvlug onder Roemeense ziekenhuizen

“Ransomware wordt gevreesd door kleine én grote organisaties. En met reden: de schade en verstoring die ze veroorzaken zijn verantwoordelijk voor immense verliezen die verder gaan dan het losgeld zelf”, schrijft Arctic Wolf in het rapport.

Patchen blijft een pijnpunt

Het rapport toont tenslotte ook aan dat patchen een groot pijnpunt blijft. Zestig procent van door het beveiligingsbedrijf onderzochte cyberaanvallen was veroorzaakt door kwetsbaarheden die al sinds 2022 of vroeger bekend waren. Slechts in twaalf procent van de gevallen vinden hackers een weg naar binnen via een zeroday.

“De schade van ransomware gaat veel verder dan het losgeld zelf.”

Arctic Wolf Labs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home