Google verplicht Android-apps om gebruikersdata te laten verwijderen

account verwijderen

Wil je een applicatie op je smartphone niet meer gebruiken, dan zal het vanaf 2024 eenvoudiger zijn om al je gegevens te verwijderen. Google legt nieuwe regels op aan appontwikkelaars.

Appontwikkelaars hebben graag dat je een account aanmaakt en voor vele applicaties is het zelfs een vereiste. Maar het verwijderen van het account, en alle bijhorende data, wordt vaak veel moeilijker gemaakt. Hier komt verandering in binnen Android. Google kondigt in een blog nieuwe regels aan voor appontwikkelaars.

Binnenkort zal iedere applicatie verplicht de optie moeten aanbieden om bij het verwijderen van het account ook alle gebruiksdata te laten vernietigen. Appontwikkelaars moeten dit op verschillende manieren aanbieden. Zowel binnen de applicatie, maar ook via een website waar gebruikers terecht kunnen nadat ze de app al verwijderd hebben.

Google wil naar eigen zeggen gebruikers meer controle geven over wat met hun data gebeurt, iets waar je als appgebruikers doorgaans maar het gissen naar hebt. De links naar de websites zullen ook te zien zijn bij de appomschrijving in de Play Store. Als gebruiker moet je ook de keuze krijgen of je al je data wil laten verwijderen, of slechts specifieke gegevens zoals foto’s of kredietkaartgegevens.

Er zal maar weinig ruimte gelaten worden voor appontwikkelaars om langs die regels te fietsen. Dienen ze gegevens toch nog te bewaren om legale redenen, dan moet dit duidelijk gecommuniceerd worden naar de gebruiker toe. Enkel de optie bieden om accounts te bevriezen, zal ook niet volstaan.

android gebruikersdata verwijderen
Bron: Google

Regels gaan in vanaf 2024

Google beseft dat appontwikkelaars tijd zullen nodig hebben om hun apps conform de nieuwe regels te krijgen, en voorziet daarom nog tijd tot het begin van 2024. Vanaf dan zal je in de appwinkel meer informatie te zien krijgen over wat met je data gebeurt. Ontwikkelaars kunnen tot 7 december vragen stellen aan Google over het nieuwe beleid en kunnen ook respijt krijgen tot mei 2024.

lees ook

Android 14 gaat zuiniger om met het geheugen en de batterij

Met dit beleid volgt Google de regels van de Apple App Store, waar die al sinds juni 2022 van kracht zijn. Het is niet ongebruikelijk dat Google leentjebuur speelt bij rivaal Apple om de privacyvoorwaarden in Android aan te scherpen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home