Google rolt verwijderverzoek van persoonlijke gegevens uit

Google Search

Engelstalige gebruikers in de VS en Europa kunnen vanaf nu verzoeken indienen voor het verwijderen van persoonlijke informatie. In een latere fase rolt Google ook een alertfunctie uit.

Eind april kondigde Google aan de verwijderverzoeken uit te breiden naar contactinformatie. Het gaat onder meer om telefoonnummers, e-mailadressen en postadressen. Google maakte het nieuws donderdag bekend tijdens het “Search on”-event. De toepassing rolt in eerste instantie uit naar Engelstalige Google-gebruikers in de Verenigde Staten en Europa. In een latere fase zal het mogelijk zijn om via een alert verwittigd te worden wanneer je in een zoekopdracht verschijnt.

lees ook

Google optimaliseert zoekmachine voor meer kwalitatieve resultaten

Verwijderverzoek

Google zal binnenkort de functie uitrollen naar Engelstalige gebruikers in de VS en Europa. Toch hebben een paar gebruikers een eerdere roll-out de functie al ‘ontdekt’. Zo was de optie ‘Results About You’ al te zien in de Androidversie van de Google-app. Wanneer je een verzoek indient dan kan dat wanneer jouw persoonlijke informatie zichtbaar is, omdat het schadelijk voor je kan zijn of omdat het niet meer van toepassing is. Eens het verzoek is ingediend, dan kan je het proces volgen via de app.

De eveneens aangekondigde alertfunctie zal pas begin volgend jaar beschikbaar zijn. Eens actief, dan zullen gebruikers een melding kunnen krijgen wanneer hun contactinformatie opduikt in een zoekopdracht. Wanneer ze vinden dat die informatie schadelijk of irrelevant is, dan is een verwijderverzoek mogelijk op dezelfde manier als hierboven beschreven.

Google-Results-about-you

Eerder al schreef Google dat de verzoeken zullen worden behandeld en onderzocht. Maar dat het geen garantie is dat de gegevens ook effectief zullen worden verwijderd. “We zullen alle content op de webpagina evalueren. Maar gegevens van een pagina halen betekent nog niet dat de gegevens niet meer elders op het web staan”, klonk het toen. Wanneer de informatie op een legitieme manier verschijnt zal Google ook geen actie ondernemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home