Google lanceert VPN-netwerk voor Google One-klanten

Voor wie Google vertrouwt als privacyspecialist

vpn

Google maakt zijn duurste Google One-abonnement aantrekkelijker met de toevoeging van een VPN-dienst.

Google introduceert een Virtual Private Network (VPN)-dienst in zijn Google One-aanbod. In eerste instantie rolt het bedrijf de VPN-functionaliteit uit voor Android in de VS, maar andere landen en toestellen volgen later dit jaar. Zo werkt Google al aan een cliënt voor desktops.

De VPN moet het duurste aanbod van Google One aantrekkelijker maken. Wie een One-abonnement heeft met 2 TB aan opslag of meer, krijgt in principe toegang. Dat 2 TB-plan kost 9,99 euro per maand bij ons. Google One biedt een alternatief voor wie ruwe Drive-opslag aankoopt, al is het verschil in de praktijk erg beperkt. Vermoedelijk is dat één van de belangrijkste redenen voor Google om de VPN uit te rollen.

Privacy en veiligheid

Een VPN versleutelt je internetverkeer en leidt het om via eigen servers, in casu van Google. De encryptie voegt een extra beveiligingslaag toe wat bijvoorbeeld interessant is voor mensen die publieke wifinetwerken gebruiken. De encryptie zorgt ervoor dat zelfs je internetprovider niet kan meekijken. Daar staat tegenover dat je de VPN-provider wel dient te vertrouwen.

Een populair gebruik van VPN-servers is om de herkomst van trafiek te verstoppen. Zo kan je vanuit België bijvoorbeeld een VPN-verbinding via de VS opzetten om zo websites te bezoeken die niet bij ons beschikbaar zijn. Of Google in de toekomst ook dergelijke flexibiliteit zal bieden, weten we nog niet. De focus lijkt vooral op het privacy-aspect te liggen.

De Google One-VPN werkt op Android-telefoons via de Google One-app. Wanneer de dienst precies naar ons land komt, weten we nog niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home