Gegevenslek van half miljard gebruikers kost Meta 265 miljoen euro

Kyiv,,Ukraine,-,October,19,,2021:,In,This,Photo,Illustration

De Ierse Data Protection Commission (DPC) legt Meta de derde grootste boete op omdat het niet genoeg inspanningen leverde om persoonlijke gegevens te beschermen.

Het onderzoek van DPC begon op 14 april vorig jaar en ging over de handelingen van Facebook van mei 2018 tot september 2019. Het betrof een onderzoek en beoordeling van tools voor Facebook Search, Facebook Messenger Contact Importer en Instagram Contact Importer. Meer bepaald onderzocht de commissie de verwerking en bescherming van persoonlijke gegevens door Meta Platforms Ireland.

Onvoldoende bescherming

De DPC kwam tot het besluit dat Meta in de bewuste periode te weinig heeft gedaan om een gegevenslek te voorkomen. Daarbij verschenen persoonlijke data  van meer dan een half miljard Facebookgebruikers open en bloot op het internet. Het onderzoek van DPC kreeg de steun en medewerking van alle andere toezichthoudende autoriteiten voor gegevensbescherming in de EU. Alle autoriteiten staan dan ook achter de boete van 265 miljoen euro.

De boete van 265 miljoen euro is de op twee na grootste wat betreft privacy-inbreuken. Amazon leidt wat dat betreft de dans met een boete van 746 miljoen euro. Op plaats twee staat Meta met een boete van 405 miljoen euro voor inbreuken in Instagram. De Ierse privacywaakhond legt Meta deze administratieve boete op omdat er inbreuken zijn vastgesteld op artikel 25 van de GDPR. Naast de boete krijgt Meta ook een bevel om de gegevensverwerking in overeenstemming te brengen met de GDPR.

Meta onderzoekt de beslissing

Het hoeft niemand te verwonderen dat Meta niet opgezet is met de boete. In een reactie laat het bedrijf weten dat “de bescherming van de privacy en de veiligheid van de gegevens van mensen fundamenteel is voor ons. Bovendien hebben we volledig meegewerkt met de toezichthouders. We hebben in die bewuste periode onmiddellijk wijzigingen aangebracht in onze systemen om het probleem te verhelpen.”

Meta zal de beslissing van DPC in eerste instantie onderzoeken. “Ongeoorloofde dataverzameling is voor ons onaanvaardbaar en tegen onze regels. We zullen daarom met alle andere spelers op de markt blijven samenwerken aan deze uitdaging voor onze industrie. We bekijken deze beslissing zorgvuldig”, besluit Meta.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home