Firefox 72 blokkeert fingerprinting scripts en past vervelende pop-ups aan

Mozilla lanceert Firefox 72 met een grote focus op privacy. In een vorige update van Firefox maakte Mozilla het mogelijk om alle website meldingen te blokkeren. Deze update is een nieuwe en, op het eerste zicht, gemakkelijkere variant.

Een belangrijke feature van Firefox 72 is de verdere uitbreiding van de browsers Enhanced Tracking Protection (ETP) feature. De webbrowser blokkeert nu automatisch alle fingerprinting scripts, voor alle gebruikers. Mozilla introduceerde de Enhanced Tracking Protection enkele versies geleden en maakte er recentelijk de standaard van. In een vorige artikel hebben we het een en ander besproken over de Enhanced Tracking Protection.

Deze verandering is een aanvulling op het blokkeren van de trackers en autoplay om zo Mozilla’s focus op privacy verder uit te breiden. Natuurlijk volgen andere browsers een soortgelijk traject. Firefox 72 zorgt ook voor een picture-in-picture video feature. Dit voor zowel Mac als Linux.

Fingerprinting

Fingerprinting is zoals cookie-based tracking: het wordt gebruikt door sites en adverteerders om gebruikers te volgen in hun zoektocht door het web. Fingerprinting zoekt naar puzzelstukken, die daarna samen gelegd worden om zo een bepaald profiel te bekomen. Die puzzelstukken zijn bijvoorbeeld je extensies of de versie van je huidige browser. Fingerprinting kan de gebruiker blijven volgen, zelfs na het sluiten van de browser of tijdens het gebruiken van een incognitovenster.

Firefox 72 heeft het Enhanced Tracking Protection gedeelte van fingerprinting ingeschakeld als default. Ook al zijn al je andere trackers uitgeschakeld, de “fingerprinting” optie zal steeds ingeschakeld zijn. Verder uitgelegd in de Mozilla blog.

Pop-up style

Irritante pop-ups die zomaar op het scherm verschijnen, is niet meer. In plaats van alle requests als een pop-up weer te geven, die de surfervaring niet ten goede komen, zal het nu een speech bubble weergeven in je adresbalk. Daar kan je kiezen of je de meldingen wilt inschakelen. Chrome heeft toevallig ook net de pop-ups aangepakt in zijn nieuwste versie.

Vlak na de release van Firefox 72 zet Mozilla onmiddellijk versie 72.0.1 klaar om te downloaden. Reden is een dringende zeroday die actief werd gebruikt door hackers. De nieuwste versie wordt automatisch gedownload.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home