VRT-programma ‘Factcheckers’ zaait paniek met verdachte USB-sticks bij ziekenhuizen en politiekantoren

De verdachte USB-sticks zorgen sinds vrijdag voor een hacker-alarm in heel Vlaanderen. VRT-programma Factcheckers is zich van geen kwaad bewust en ziet het als een maatschappelijk relevante actie.

Afgelopen weekend verstuurde het parket van Antwerpen een persbericht dat verdachte USB-sticks in meerdere openbare plaatsen werden aangetroffen. Het parket van Antwerpen is direct een onderzoek gestart naar de verdachte sticks en benadrukt dat het om strafbare feiten gaat. “Ook het verspreiden van USB-sticks met hackertools is een misdrijf”, benadrukt het parket.

Vandaag blijkt volgens Gazet van Antwerpen dat VRT-programma ‘Factcheckers’ aan de basis ligt van de verdachte USB-sticks. Ook binnen moederbedrijf Mediahuis verschenen verdachte USB-sticks.

Het parket kan niet lachen met de actie van het VRT-programma. “De USB-drop is een gekende techniek van hackers om toegang te krijgen tot de netwerksystemen van bedrijven of instellingen”, aldus parketwoordvoerder van Antwerpen Kristof Aerts.

Omdat de verdachte sticks overal in Vlaanderen leken op te duiken, zijn er ook over heel het land onderzoeken opgestart.

Kristof Aerts, parketwoordvoerder van Antwerpen

“Wanneer je de USB-stick in de computer steekt, wordt er automatisch schadelijke software op je computer opgeslagen, die de hackers toegang verschaft tot je systemen. Omdat de verdachte sticks overal in Vlaanderen leken op te duiken, zijn er ook over heel het land onderzoeken opgestart.”

VRT is zich van geen kwaad bewust

De USB-sticks doken op heel wat plaatsen op, voornamelijk openbare plaatsen zoals politiekantoren, ziekenhuizen en gerechtsgebouwen. “Dit is een maatschappelijk relevante actie omdat ze wijst op een gevaar waarvan mensen zich te weinig bewust zijn”, zegt VRT-woordvoerster Yasmine Van der Borght. De woordvoerster benadrukt volgens GvA dat er geen schadelijke software op de verspreide USB-sticks stond.

“Elke IT-afdeling ziet onmiddellijk dat dit een sensibiliseringsactie is en dat er geen kwaadwillige software in het spel is. De resultaten gaan ook niet gelinkt worden aan de onderzochte plekken of instanties. Geen enkele locatie zal in de reportage met de vinger gewezen of beschuldigd worden. De sensibilisering wil net iedereen wijzen op het potentiële gevaar omdat iedereen ook een potentieel slachtoffer is.”

Elke IT-afdeling ziet onmiddellijk dat dit een sensibiliseringsactie is en dat er geen kwaadwillige software in het spel is.

Yasmine Van der Borght, VRT-woordvoerster

Hadden de programmamakers het parket en de politie niet moeten inlichten op voorhand? Volgens de VRT niet, omdat dan het onderzoek in gedrang zou komen.

Veel paniek, dus werk aan de winkel?

Het parket van Antwerpen toont weinig begrip. Ze wijst erop dat sensibiliseren goed is rond de gevaren van cybercriminaliteit, maar dat kan ook ‘op een verantwoorde manier’. Nu is er paniek geweest bij politie en justitie en zou zelfs UZ Gasthuisberg overwogen hebben om zijn netwerk stil te leggen.

Wat ons betreft kunnen we de actie wel smaken van ‘Factcheckers’. Het had net zo goed een echte malafide hacker kunnen zijn. Elke organisatie moet klaar staan om USB-sticks te weren uit het netwerk en daarvoor de nodige configuraties hanteren en werknemers trainen. Door de massale paniek nu toon je net aan dat de organisaties en werknemers en niet klaar voor zijn, wat hackers een extra tool geeft om digitaal in te breken in bovenstaande instanties.

Hopelijk heeft de actie extra mensen op scherp gezet zodat het cyberrisico alweer een beetje kleiner is geworden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home