Kijk hier of je telefoonnummer in het enorme Facebook-lek zit

facebook

Een Facebook dataset met 533 miljoen telefoonnummers wordt gratis op een hackersforum aangeboden. Daarin zitten bijna 3,2 miljoen Belgische nummers en meer dan 5,4 miljoen Nederlandse nummers. Er is nu een website waar je kan nagaan of jouw nummer erbij zit.

Afgelopen weekend heeft een hacker 533 miljoen telefoonnummers van Facebookgebruikers wereldwijd gratis op het internet gegooid. Naast het telefoonnummer bevat de dataset ook andere persoonlijke details waaronder je Facebook ID, volledige naam, locatie, geboortedatum, relatiestatus, biografie en soms je e-mailadres.

https://twitter.com/UnderTheBreach/status/1378314424239460352

In Nederland is de hack goed voor exact 5.430.388 telefoonnummers en persoonsgegevens. In België werden er 3.183.584 online gezet. Facebook laat weten dat het om oude data gaat uit 2019 en dat het achterliggende probleem gevonden en opgelost is. Begin dit jaar werd de data al tegen betaling aangeboden via Telegram. Nu kan iedereen er gratis mee aan de slag.

Vermoedelijk zat de kwetsbaarheid in 2019 in de ‘vriend toevoegen’-functie volgens Alon Gal waardoor een hacker toegang kreeg tot telefoonnummers van vreemden. De enorme dataset heeft de hacker mogelijk gescraped van Facebook.

Met deze persoonlijke gegevens kunnen hackers aan social engineering doen om zo nietsvermoedende gebruikers in de val te lokken. De data kan ook worden gebruikt voor hacking, marketing en andere vormen van scamming. Je moet altijd op je hoede zijn, maar de komende periode ben je best extra waakzaam.

Je kan op benikerbij.be (via Inti De Ceukelaire) met je gsm-nummer opzoeken of je gegevens werden buitgemaakt. In Nederland kan je terecht op benikerbij.nl met dank aan Martijn Luyckx. Beide websites houden geen data bij van je zoekopdracht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home