Elke tien seconden duikt een nieuwe Android-bedreiging op

Android malware

G Data heeft een analyse gepubliceerd over nieuwe Android-malware in het afgelopen kwartaal. In de eerste drie maanden van 2018 ontdekte de securityspecialist dagelijks gemiddeld 9.411 nieuwe soorten malware. Dat is omgerekend elke 10 seconden een nieuwe vorm van malware.

Deze cijfers tonen aan dat de bedreiging voor de gebruikers van Android-smartphones groeit. Voor geheel 2018 voorspellen de analisten van G Data ongeveer 3,4 miljoen nieuwe Android-bedreigingen.

Een apparaat dat volledig up-to-date is, wordt minder vatbaar voor aanvallen van cybercriminelen. De patches die deel uitmaken van de updates, dichten immers de beveiligingslekken. De Android-ontwikkelaars stellen daarom alles in het werk om alle smartphones en tablets effectiever en sneller te laten voorzien van belangrijke updates.

Google certificeert niet langer apparaten die Android 7 als besturingssysteem hebben. Vandaag de dag moeten smartphones en tablets geleverd worden met Android 8. Voor fabrikanten is het nochtans van groot belang dat hun apparaten gecertificeerd zijn, omdat dit de enige manier is om toegang te krijgen tot Google Mobile Services. Dat omvat alle services en apps van het bedrijf, inclusief de Play Store. De eisen die aan fabrikanten worden gesteld voor certificering kunnen gevonden worden in het “Compatibility Definition Document”.

Gesjoemel

Ook ziet G Data de manier waarop smartphonefabrikanten klanten informeren over updates van het apparaat en besturingssysteem als een oorzaak. Beveiligingsexperts bekritiseren smartphonefabrikanten vanwege het misleiden van klanten over updates van hun apparaten en het geïnstalleerde Android-besturingssysteem. De gebruiker wordt verteld dat het apparaat over alle beschikbare beveiligingsupdates beschikt en up-to-date is, terwijl dit niet altijd het geval is. Soms ontbreken bepaalde patches. Fabrikanten veranderen in sommige gevallen zelfs het patchniveau naar de datum van de laatste update, zonder daadwerkelijk nieuwe patches te installeren. Dit is echter niet altijd opzettelijk.

Bij het kopen van een laaggeprijsde smartphone zijn kopers vaak bereid om bijvoorbeeld genoegen te nemen met een mindere camera. Deze informatie is eenvoudig te vinden in de productbeschrijving. Maar er is geen manier om te zien wanneer, of en hoe lang updates voor elk apparaat verschijnen. Er wordt meestal alleen verwezen naar de in de fabriek geïnstalleerde versie van het besturingssysteem, zonder garanties mee te geven voor updates.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home