Dashlane wil jouw paswoorden vervangen door passkeys

World,Security,Technology,Concept,With,Digital,Keyhole,And,Glowing,Lock

Paswoordmanager Dashlane effent de weg naar een paswoordvrije wereld door de implementatie van passkeys in de security-first password manager.

Paswoordvrije authenticatie komt erop neer dat gebruikers kunnen inloggen op een website zonder een paswoord in te voeren. Dat kan omdat hun laptops of smartphones fungeren als authenticatie. Volgens paswoordmanager Dashlane zullen toestellen de komende weken een update krijgen om paswoordvrije authenticatie mogelijk te maken.

De paswoordvrije authenticatie gaat al een tijd over de lippen maar de implementatie ervan vlotte niet door technische problemen langs de gebruikerskant en de beperkte mogelijkheden over verschillende platformen heen. Pas na een recente aankondigingen van FIDO (Fast Identity Online alliantie) en grote spelers zoals Apple, Microsoft en Google lijkt de implementatie er aan te komen. Vooral het feit dat deze manier van identificatie bestand is tegen phishing maakt het bijzonder interessant.

In-browser passkey

Dashlane introduceert nu als eerste een geïntegreerde in-browser passkey voor de security-first password manager. De passkey moet een antwoord bieden voor het probleem van gestolen logins. Volgens Dashlane hebben 80 procent van de veiligheidsproblemen te maken met gestolen logins. Een paswoordvrije identificatie is een bijkomende tool om dat probleem aan te pakken.

De grote uitdaging voor Dashlane zal de concurrentie zijn met spelers als Apple, Microsoft en Google. Die werken, volgens de FIDO-richtlijnen, aan de implementatie van de passkey. Zo heeft Microsoft al passkeys in Windows Hello en andere authenticatie-tools. “We hebben geen schrik van de concurrentie. Het feit dat FIDO en de drie grote platformen spreken over de passkey is al veel. Daardoor zullen meer gebruikers de identificatie zonder paswoord gebruiken en dat is alleen maar goed voor iedereen”, aldus Rew Islam van Dashlane.

lees ook

Eén op drie Belgische bedrijven krijgt cyberrisico’s niet uitgelegd aan management

Het werkt het?

Gebruikers kunnen via de paswoordmanager inloggen bij verschillende websites. Dit geldt voor zowel sites die de nieuwe paswoordvrije identificatie accepteren als de sites die een paswoord vragen. De passkey kan gebruikt worden voor meerdere sites en is minstens even veilig. Het grote voordeel zal zijn dat gebruikers over verschillende platformen heen kunnen inloggen met de passkey en dat niemand behalve de gebruiker toegang heeft tot logins.

De Dashlane passkey zal in de loop van de komende weken uitrollen. Op dit moment is de key in tech preview. De implementatie van de passkey betekent niet dat de gekende paswoorden meteen zullen verdwijnen. Volgens Dashlane komt er een lange overgangsperiode waarbij de gebruiker de keuze zal hebben tussen beide identificatiemethodes. Maar dat er een dag komt zonder paswoorden, dat staat eigenlijk buiten kijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home