Beveiligingsbedrijf Qrypt maakt onkraakbare encryptie beschikbaar via cloud en API’s

Een nieuw cryptografiebedrijf genaamd Qrypt lanceert een webportaal dat toegang biedt tot een kwantumcryptografie-API. Volgens Qrypt kunnen bedrijven dankzij de API het hoogste beveiligingsniveau integreren in hun applicaties. 

Qrypt voorziet bedrijven van digitale sleutels voor eenmalig gebruik via kwantumentropie. Het Cloud Entropy Portal van het bedrijf zorgt voor willekeurige cijfers voor elke soort applicatie die bestand zijn tegen kwantumrekenkracht. Het portaal is vooral gericht op het genereren van cryptografische sleutels. Als aanvulling op het portaal ontwikkelt Qrypt ook kwantumdata-at-rest en data-in-motion-SDK’s. 

Qrypt is opgericht door voormalig CIA-agenten Kevin Chalker en Denis Mandich. De twee werkten samen met cryptograaf Yevgeniy Dodis om de technologie te ontwikkelen. Chalker en Mandich wilden de veilige communicatiekanalen nabootsen die ze gebruikten tijdens operaties. 

Versleuteling via kwantum wordt de nieuwe standaard

“Als we vooruitkijken, gaat kwantum andere vormen van communicatie overbodig maken”, zegt Chalker. Chalker legt uit dat zijn bedrijf focust op bewustwording en educatie rondom het aankomende Q2K-moment waar kwantumcomputers de huidige encryptie-standaarden verbreken

“Op een dag wordt iedereen in de wereld wakker en kunnen ze geen e-mail meer versturen of pinpas gebruiken. Ze willen dan meteen een nieuwe oplossing”, zegt Chalker. Door een niet-te-kraken encryptie te maken die ruimschoots beschikbaar is, wil Chalker mensen hun privacy teruggeven. 

Eerste proof-of-value project succesvol afgerond

Qrypt gebruikt zijn BLAST-algoritme in combinatie met kwantum Entropy-as-a-Service om – zoals het bedrijf het zelf noemt – eeuwigdurende beveiliging te creëren. De dienst bevindt zich volledig in de cloud. BLAST kan meerdere kwantumbeveiligingssleutels tegelijk genereren op verschillende endpoints over het internet. 

Mandich legt uit dat alle hardware van het bedrijf afkomstig is van nationale laboratoria en dat alle bevindingen van het bedrijf gepubliceerd worden. Ook bevestigt hij dat Qrypt niet bijhoudt wat klanten versleutelen of hoe ze de API gebruiken. 

lees ook

Kwantumcomputers: verre droom of actueel gevaar?

Volgens Chalker heeft het bedrijf een proof-of-value project afgerond met een telecombedrijf in Europa. Hij verwacht dat de eerste klanten komen vanuit finance, farmaceutische bedrijven, telecomproviders en bedrijven met een kritieke infrastructuur.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home