Uit een onderzoek van Cloudflare blijkt dat Belgische bedrijven zich zorgen maken over de toename in cyberaanvallen, al is slechts een beperkt aantal voorbereid.
39 procent van de Belgische bedrijven verwacht in 2024 slachtoffer te worden van een cyberaanval. Slechts 27 procent is goed voorbereid op dergelijke incidenten. Dit blijkt uit een onderzoek van Cloudflare naar cyberdreigingen onder ruim 4.000 cybersecurity-verantwoordelijken (CISO’s) in dertien landen, waaronder België.
Verwachtingen en voorbereidingen
Het onderzoek toont aan dat 22 procent van de Belgische respondenten de afgelopen twaalf maanden al een cyberaanval heeft meegemaakt. Dit percentage ligt lager dan in buurlanden zoals Duitsland en Nederland (beide 42%), Frankrijk (31%) en Italië (25%). De meest voorkomende aanvallen in België waren gericht op websites (53%), gevolgd door phishing (47%) en DDoS-aanvallen (33%), met name in de sectoren energie & mijnbouw, media & telecom en transport.
Naast de verwachte toename in aanvallen geeft 58 procent van de Belgische respondenten aan dat ze een toename in de omvang van deze aanvallen voorzien. De grootste zorgen bestaan bij werknemers in de transportsector, gamingbedrijven en overheidsorganisaties. Ondanks deze zorgen is slechts 27 procent van de bedrijven goed voorbereid op een cyberaanval.
Financiële impact
De financiële impact van cyberaanvallen is aanzienlijk. 75 procent van de respondenten die recentelijk een aanval hebben ervaren, schat de schade op gemiddeld 940.000 euro. Bijna een kwart (24%) van deze bedrijven schat het verlies zelfs op ongeveer 1,88 miljoen euro. Bovendien zegt 23 procent van de getroffen organisaties dat ze personeel hebben moeten ontslaan vanwege de economische gevolgen van een aanval.
lees ook
Hoe kmo’s hun weg vinden in het security-labyrint
Gelukkig ondernemen sommige bedrijven actie om hun cyberweerbaarheid te versterken. Meer dan de helft (53%) verwacht dat hun IT-budget voor cybersecurity dit jaar zal toenemen. Het grootste deel van dit budget wordt geïnvesteerd in netwerkinfrastructuur, terwijl er nauwelijks extra budget beschikbaar is voor gebruikers en hun apparaten, ondanks de uitdagingen van remote en hybride werken.
Toekomstige implementaties
Momenteel implementeert slechts 8 procent van de respondenten een Secure Access Service Edge (SASE) model. Wat betreft zero trust architecturen geeft 55 procent aan dat ze zich nog in een vroege adoptiefase bevinden. Dit is mede te wijten aan het feit dat 88 procent van de respondenten van mening is dat het management een zero trust architectuur onvoldoende begrijpt.
Het onderzoeksrapport van Cloudflare bevat vijf aanbevelingen om de cyberweerbaarheid te versterken:
- Vereenvoudig de security-architectuur met een integrale ‘security is overal’ aanpak in plaats van complexe deeloplossingen.
- Investeer in geconsolideerde zero trust oplossingen en bereid je voor.
- Creëer een securitycultuur en -bewustzijn binnen de gehele organisatie.
- SASE kan de voorbereiding en consolidatie van oplossingen versnellen.
- Stroomlijn de datagovernance.
Deze aanbevelingen kunnen bedrijven helpen om hun cyberweerbaarheid te verbeteren en beter voorbereid te zijn op toekomstige dreigingen.