Belgen huiveren van digitale controle tijdens het werk en gezichtsherkenning

Back,View,Of,Businesswoman,Speak,Using,Webcam,Conference,On,Laptop

Belgen houden van hybride werk, maar willen niet dat werkgevers te indringend controleren hoe ze presteren. Moderne technologie zoals gezichtsherkenning kan in het algemeen op niet al te veel liefde rekenen.

Unisys peilde in het kader van zijn jaarlijkse Security Index naar het gevoel van de Belgen rond hybride werken. Dat onderzoek vond wereldwijd plaats bij 11.000 mensen, waarvan 1.000 in ons land. Een hybride model waarbij werknemers kunnen kiezen tussen werk op kantoor en thuis, bevalt de meesten volgens het rapport zeer goed. De Belg rekent in dat model wel op het vertrouwen van zijn of haar werkgever.

Controle

66 procent voelt zich bijvoorbeeld niet comfortabel wanneer werkgevers login- en logouttijden monitoren. 24 procent wil geen enkele vorm van monitoring tijdens het werk. 66 procent van de bevraagden tussen de 18 en de 24 jaar kan er niet mee om dat ze via de webcam gemonitord worden tijdens een digitale meeting. Bij de 55 tot 64-jarigen vindt 84 procent dat zelfs een brug te ver.

Gezichtsherkenning is een ander heikel punt voor de Belgen. 75 procent voelt zich niet goed bij het gebruik van de technologie om bijvoorbeeld COVID-besmettingen op te sporen of vaccincertificaten te checken. 91 procent ziet het niet zitten dat handelaars de technologie gebruiken voor gerichte reclame en 61 procent staat weigerachtig tegenover gezichtsherkenning bij grenscontroles. Om criminelen te identificeren, mag de technologie volgens de helft van de landgenoten wel gebruikt worden.

Algemene (on)veiligheid

De Index heeft als doel om het bredere veiligheidsgevoel van mensen in kaart te brengen. Uit het onderzoek blijkt nog dat Belgen zich het afgelopen jaar veiliger voelden dan het jaar voordien. Ons land krijgt een score van 130 op 300, vijf punten minder dan vorig jaar. Het wereldwijde gemiddelde van de index is 162, wat gelijk staat met een hoger onveiligheidsgevoel.

Het algemene persoonlijke onveiligheidsgevoel nam af. Dat is volgens Unisys te verklaren omdat mensen in vergelijking met 2019 met de pandemie leerden omgaan. De enige categorie waarin het gevoel van onveiligheid van de Belgen toenam, is internetbeveiliging. Die trend tekent zich volgens Unisys globaal af.

Twee derde van de landgenoten kijkt volgens het onderzoek uit naar verdachte links, maar de meerderheid ligt niet wakker van meer geavanceerde dreigingen. 52 procent is volgens Unisys niet op de hoogte van phishing via SMS en slechts 53 procent is op zijn smartphone even voorzichtig als op zijn computer met de bescherming van financiële gegevens.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home