Deze antivirus bakt er maar weinig van

antivirus windows test

AV-Test en AV-Comparatives nemen op regelmatige tijdstippen populaire antivirussuites voor Windows onder de loep. De laatste testresultaten hebben één negatieve uitschieter.

Er is vandaag de dag een overaanbod aan antivirussoftware in de markt. Windows-gebruikers krijgen standaard al Microsoft Defender ter beschikking, maar toch kiezen veel gebruikers nog voor een extra oplossing daarbovenop. De vergelijkende tests van AV-Test en AV-Comparatives helpen je waar te beginnen in je zoektocht naar de beste oplossing. Beide testplatformen hebben hun meest recente resultaten bekend gemaakt.

AV-Test hanteert drie parameters om voor iedere suite een rapport op te stellen: bescherming, prestaties en gebruiksvriendelijkheid. Elk van die parameters wordt gequoteerd op een schaal van zes. X aantal antivirussuites gaan in de laatste test met een perfect rapport aan de haal:

  • Avast
  • Avira
  • Bitdefender
  • Kaspersky
  • McAfee
  • Trend Micro

Ook AVG, F-Secure, Microsoft Defender en Norton krijgen een mooie onderscheiding van AV-Test, al halen deze oplossingen niet de perfecte score op prestaties en efficiëntie.

av-test antivirus
Bron: AV-Test

Negatieve uitschieter

Eén antivirusoplossing valt ook op, maar dan in negatieve zin: Bkav. Dit is een van oorsprong Vietnamese antivirussoftware die vooral in zijn thuismarkt razend populair is. In onze contreien is het een minder ronkende naam en dat blijkt volledig terecht te zijn. AV-Test nam Bkav voor het eerst mee op in zijn tests en de antivirus kwam er allesbehalve positief uit.

Op beveiliging scoorde Bkav amper een drie op zes. De antivirus blijkt vooral niet opgewassen te zijn tegen zerodays, waar het amper 54,5 procent van weet tegen te houden, waar andere pakketten gemiddeld 99 procent tegenhouden. Ook de gebruiksvriendelijkheid is een groot werkpunt: Bkav gaf 258 valse positieve meldingen, tegenover het gemiddelde van één. Er is gelukkig wel een lichtpuntje: op prestaties scoort Bkav 5,5 en doet het op dat gebied evengoed als Microsoft Defender.

In de luren gelegd

We nemen ook nog een kijkje naar de scores die AV-Comparatives toekent. Deze test laat tienduizend malwaresamples los op een apparaat om de beschermingsgraad te berekenen. Bitdefender en Norton lieten zich amper twee keer pakken, waarbij Bitdefender door het lagere aantal positieven (twee tegen twaalf) wint op punten. Trend Micro liet zich 205 keer in de luren leggen, F-Secure gaf het hoogste aantal valse positieven (25).

av-comparatives antivirus
Bron: AV-Comparatives

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home