22% van de software in België is illegaal, goed voor 155 miljoen euro

hack piracy illegale software

In een nieuw onderzoek van BSA blijkt dat 22 procent van alle Belgen illegale software op zijn computer heeft geïnstalleerd. Dat percentage daalt lichtjes, maar het blijft een zorgwekkende trend. Vooral de bijhorende malwarerisico’s mogen niet worden onderschat.

In het jaarlijkse onderzoek van BSA komt naar voor dat illegale software een dalende trend is in België, maar nog steeds goed is voor 22 procent. CIO’s die meewerken aan het onderzoek geven echter aan dat illegaal gebruik van software kan leiden tot ernstige consequenties voor organisaties op het gebied van veiligheid.

306 miljard euro wereldwijd

Voor een CIO is diefstal van persoonlijke en bedrijfsgegevens hun belangrijkste zorg wanneer malware  actief is. Vaak is dat een gevolg van gepirateerde software, omdat die niet op regelmatige basis worden gepatcht vergeleken met originele software. Dat laat de deur wagenwijd open staan voor hackers die kritieke fouten kunnen misbruiken. 51 procent van de ondervraagde CIO’s zegt dat cybersecurity de belangrijkste reden is om illegale software te mijden. Het risico voor juridische procedures staat pas op  twee met 43 procent.

Wereldwijd bevat 37 procent van de persoonlijke computers illegale software, twee punten minder dan in 2016. België zit daar flink onder, maar markten zoals Rusland en China waar gepirateerde software floreren trekken het gemiddelde omhoog.

Volgens het onderzoek kost illegale software bedrijven wereldwijd 306 miljard euro door malware-aanvallen. Een apart cijfer voor België duidt het rapport niet.

Griekenland

Van alle illegale software in België bedraagt de commerciële waarde 155 miljoen euro. Dat is 7 miljoen euro minder dan twee jaar geleden en 47 miljoen euro vier jaar geleden. Met 22 procent illegale software scoort België even ‘goed’ als Nederland. Luxemburg is de beste leerling van de klas met 17 procent illegale software. Griekenland daarentegen is met voorsprong de slechtste leerling met 61 procent, gevolgd door Ijsland en Cyprus met 44 procent.

Volgens het onderzoek heeft een verbetering van software-compliance naast veiligheidsvoordelen ook economische verbeteringen. Bedrijven die hun softwarebeheer verbeteren, zien volgens BSA omzetstijgingen tot 11 procent.

Wie graag het volledige rapport wil uitpluizen, kan hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home