1Password en Fastmail slaan de handen in elkaar. Samen brengen zij een functie uit in de wachtwoordmanager 1Password, waardoor gebruikers hun e-mailadres kunnen verbergen. Volgens Fastmail verkleint zo de kans dat persoonlijke gegevens worden gestolen.
1Password is binnenkort niet langer alleen een functie om sterke wachtwoorden te creëren en bij te houden. De wachtwoordmanager breidt de dienst uit met een functie waardoor gebruikers niet langer hun eigen e-mailadres gebruiken om in te loggen op een webpagina.
Samenwerking met Fastmail
Voor de ontwikkeling van de nieuwe functie ging 1Password een samenwerking aan met Fastmail. Om de nieuwe functie te proberen, moeten gebruikers een account hebben op het e-mailhostingbedrijf.
“Je e-mailadres is je online-identiteit”, legt Bron Gondwana, CEO van Fastmail, uit. “Als jouw inloggegevens worden gecompromitteerd bij een datalek, voegt een willekeurig gegenereerd e-mailadres een tweede verdedigingslinie toe omdat je primaire e-mailadres en dus jouw identiteit niet gekoppeld zijn.”
Phishing buiten spel
E-mails die worden gestuurd naar het gegenereerde e-mailadres, komen aan in het postvak van Fastmail. Merk je als gebruiker een verdachte e-mail op, dan is het eenvoudig na te gaan naar welk e-mailadres werd gestuurd. Daarna kunnen gebruikers het e-mailadres verwijderen.
Cybercriminelen maken namelijk graag gebruik van gelekte databases, waarin lijsten aan wachtwoorden en e-mailadressen te vinden zijn. Van die informatie maken zij gebruik om bijvoorbeeld phishing-pogingen te ondernemen.
lees ook
Dreigingslandschap evolueert: ransomware-aanvallen verminderen, maar gevaar blijft
1Password omarmt door Apple
Het verbergen van je e-mailadres is al langer mogelijk op Apple-toestellen, via iCloud Plus Hide My Email. De nieuwe functie van 1Password doet er dan ook erg aan denken. Apple-gebruikers kunnen binnenkort ook gebruik maken van 1Password, aangezien de Safari internetbrowser in iOS 15 de functie ondersteunt. 1Password zal met de nieuwe functie dan ook meteen concurreren met de dienst die Apple zelf aanbiedt.
De nieuwe functie is reeds beschikbaar. Fastmail start aan een prijs van 3 dollar per maand per gebruiker. 1Password biedt dan weer formules aan op maat van ondernemingen. Tien werknemers kunnen via die weg voor een prijs van 19,95 dollar per maand gebruik maken van de dienst.