De Verenigde Staten claimen opnieuw dat Huawei in staat is op bevel van China te spioneren in netwerken waarvoor het infrastructuur levert. Het land zou harde bewijzen hebben, maar het maakt ze niet publiek.
De VS proberen al meer dan een jaar om Westerse landen te overtuigen Huawei links te laten liggen. Het Chinese bedrijf staat het verst wat 5G-netwerktechnologie betreft, en is de hardwarepartner voor telecomproviders wereldwijd. Dat zien de VS niet zitten: zij claimen dat Huawei op bevel van China netjes kan meeluisteren in alle netwerken waar het infrastructuur voor levert. Reden genoeg dus om Huawei links te laten liggen, redeneert team Trump, dat het bedrijf sinds vorig jaar onder embargo heeft geplaatst.
Geen bewijs
In Europa heeft de waarschuwing van de VS minder succes. Overheden en de publieke opinie snakken naar bewijs, aangezien Huawei al jaren een vertrouwde partner is voor de telco’s hier en de snelle uitrol van 5G afhankelijk is van de samenwerking met het bedrijf. Mits duidelijk bewijs lijkt het echter buiten kijf te staan dat Huawei hier heeft afgedaan. Op die vanzelfsprekendheid reageerden de Verenigde Staten eerst door te stellen dat ze geen bewijs moesten leveren, maar dat de claims echt waar zijn, beloofd.
Het effect daarvan was minimaal. Na een uitgebreide doorlichting heeft Europa geen problemen ontdekt en nieuwe richtlijnen rond de uitrol van 5G schuiven Huawei niet aan de kant. Wel is er een provisie waarbij landen leveranciers als risicospelers kunnen bestempelen waardoor ze worden uitgesloten van contracten voor de bouw van kritieke infrastructuur. Opnieuw: als de VS willen dat Huawei een risicospeler wordt, dan volstaat bewijs.
Toch bewijs maar je mag het niet zien
Daar probeert het land nu op in te gaan. De Wall Street Journal rapporteert dat de Amerikanen wel degelijk bewijs claimen te hebben. Sterker nog, sommige landen hebben het al mogen zien. Tijd om het publiek te maken dan maar? Blijkbaar niet. Details blijven uit: de VS verwachten in de plaats daarvan dat de rest van de wereld geloofd dat Huawei spioneert in opdracht van China. Dat woord komt van één van de weinige landen die daadwerkelijk betrapt zijn op het bespioneren van bondgenoten.
Concreet zou Huawei achterpoortjes inbouwen in telecominfrastructuur, die het vervolgens zonder toestemming van een operator kan misbruiken. Die achterpoortjes zijn bij wet verplicht. Ze laten overheidsinstanties toe om in het kader van een gerechtelijk onderzoek verdachten af te luisteren. De VS is een grote voorstander en gebruiker van die capaciteiten, al zijn ze ook in ons land beschikbaar. In principe mag een leverancier het achterpoortje enkel openen met goedkeuring van de operator onder gerechtelijk bevel, en moet het onmogelijk zijn om zonder die goedkeuring mee te luisteren. De VS claimen dat Huawei wel in staat is te spioneren zonder medeweten van de operatoren. Nu volgt dan het eigenlijke bewijs, zou je hopen. Helaas: de claim wordt niet substantieel voorzien van argumenten. Huawei ontkent vanzelfsprekend met klem.
Politiek spel
Uiteindelijk leggen de VS dus dezelfde plaat op als het afgelopen jaar, al komt ze deze keer met een ietwat bijgewerkte hoes. Onder andere Duitsland en het VK zouden het mysterieuze bewijs al ingekeken hebben. Die landen zijn zo gechoqueerd dat ze respectievelijk geen actie ondernemen en beslissen dat Huawei netwerken mag bouwen met uitzondering van de meest kritieke nationale infrastructuur. Europees wordt Huawei zoals gezegd niet bij naam genoemd.
Het lijkt er dus op dat we het zoveelste hoofdstuk zien in een flauw politiek spel waarin de VS zijn bondgenoten wil overtuigen om de druk op Huawei en zo China op te voeren. De 5G-netwerkinfrastructuur wordt een kritiek deel van de maatschappij en moet gebouwd worden met partners die te vertrouwen zijn. De VS bemoeilijken dat proces door aan de zijlijn te roepen dat een speler waar ze niet van houden ook slecht is, zonder die claim te substantiëren.
Misschien mispeutert Huawei wel degelijk iets. Dat is een oordeel dat we eenvoudig kunnen vellen wanneer het mysterieuze geheime bewijs effectief publiek wordt gemaakt. Tot het zover is, onthouden we dat de Amerikaanse NSA effectief deed waar Huawei van verdacht wordt, en het Britse GCHQ het Belgische BICS gekraakt heeft om te spioneren. China kan momenteel nog niets verweten worden.