Vernieuwd BNIX-platform maakt Belgische internetinfrastructuur klaar voor de toekomst

Belnet verbonden
Bron: Belnet

Internetknooppunt BNIX heeft een vernieuwd platform dat minder energie verbruikt en klaar is voor de toekomst.

Belnet heeft het vernieuwde BNIX-platform in gebruik genomen. Daarmee wil het beter inspelen op de toenemende datastromen en tegelijk het energieverbruik van het Belgische internetverkeer beperken.

Vernieuwd BNIX-platform met hogere capaciteit en lager energieverbruik

Belnet heeft zijn BNIX-platform volledig vernieuwd. Dat knooppunt regelt een groot deel van het internetverkeer in België. De vernieuwing moet het netwerk klaarstomen voor de toekomst, met name op het vlak van groeiende datapieken. Het nieuwe platform kan niet alleen grotere volumes aan, maar verbruikt ook aanzienlijk minder energie.

De kern van de vernieuwing bestaat uit nieuwe switches met een capaciteit van 3,2 terabit per seconde per toestel. Belnet kan het netwerk eenvoudig uitbreiden en aanpassen aan de behoeften van de gebruikers. Zo maakt het platform nu ook private VLANs mogelijk, die onderlinge verbindingen tussen deelnemers toelaten buiten het publieke verkeer om. Volgens Belnet betekent dit meer flexibiliteit en een grotere geografische spreiding.

De energiewinst is aanzienlijk. Het aantal poorten op het nieuwe platform verbruikt slechts een derde van de energie van de vorige generatie. Ook het productieproces van de hardware werd energie-efficiënter door vooruitgang in de chipsector.

Betere service zonder in te boeten op kwaliteit

De migratie naar het nieuwe platform kende vertraging door kwaliteitsproblemen bij de hardwarelevering. Belnet koos ervoor om geen compromissen te sluiten en bestelde alternatieve componenten. Het oude platform bleef in de tussentijd operationeel.

BNIX bestaat dit jaar dertig jaar. Sinds de oprichting in 1995 groeide het platform mee met de Belgische internetinfrastructuur. Tijdens de coronapandemie verwerkte het dataverkeer pieken tot 500 gigabit per seconde zonder problemen. Naast peeringdiensten biedt BNIX vandaag ook extra beveiliging tegen DDoS-aanvallen via aansluiting op de Nederlandse NaWas.