Telenet krijgt groen licht voor samenwerking met Fluvius – update

Telenet Fluvius

Telenet en Fluvius hebben de zegen van de Europese Commissie gekregen om samen glasvezelnetwerken te leggen. Daarmee kunnen beide partijen eindelijk aan ‘het netwerk van de toekomst’ beginnen bouwen.

Update (12/06 07u53): Telenet maakt bekend dat het bedrijf niet NetCo, maar ‘Wyre’ zal heten. Die naam verwijst naar de ambitie om om iedereen mee te nemen in de digitale toekomst, aldus het persbericht. De werken aan het glasvezelnetwerk gaan in juli van start.


Origineel artikel (31/05 13u16): Telenet maakte de overeenkomst met Fluvius op 19 juil 2022 openbaar. Met de hulp van de Belgische netbeheerder wilde Telenet de uitrol van snelle glasvezelnetwerken in Vlaanderen en Brussel op gang trekken en Proximus het vuur aan de schenen leggen. De Europese Commissie wilde zich eerst nog buigen over de zaak. Telenet laat in een persbericht weten dat het groen licht gekregen heeft om de infrastructuurwerken te starten.

Beide partijen stampen een nieuw vennootschap uit de grond. Deze onderneming is voor twee derde in handen van Telenet, Fluvius beheert het resterende deel van de aandelen. Micha Berger, momenteel Special Projects Lead bij Telenet, krijgt de eer om zich de eerste CEO te noemen. Op 1 juli 2023 zal het resterende papierwerk afgerond moeten zijn, maakt de telecomoperator zich sterk in het persbericht.

Netwerk van de toekomst

De ambities van het project zijn groot. Telenet wil 78 procent van alle woningen in Vlaanderen en delen van Brussel van glasvezelinternet met snelheden tot 10 Gbps voorzien. Een investering die naar verluidt tot twee miljard euro kan oplopen. Telenet en Fluvius voorzien de financiering volledig zelf zonder bij externe investeerders aan te kloppen. Naast Telenet zullen ook partners als Orange van het netwerk gebruik mogen maken om hun klanten te bedienen.

“Ik ben erg blij dat de Europese Commissie ons groen licht heeft gegeven om samen met Fluvius het netwerk van de toekomst te bouwen. Onze netwerken zijn nu al 90 procent glasvezel. Dankzij deze samenwerking zullen wij binnenkort glasvezel waar nodig tot de laatste kilometer uitrollen. Deze goedkeuring geeft de economie een nieuwe impuls en zal onze regio in staat stellen om iedereen mee te nemen op de digitale snelweg”, zegt John Porter, CEO van Telenet.

Raad van State

De Europese Commissie mag dan wel zijn zegen hebben gegeven, er zullen nog andere juridische varkentjes moeten gewassen worden. Rivaal Proximus dreigt er namelijk mee naar de Raad van State te stappen om de overeenkomst te ondermijnen. Proximus heeft immers zelf enkele miljarden euro’s geïnvesteerd in de aanleg van glasvezel. Aangezien het persbericht hier met geen woord over rept, lijkt Telenet zich daar maar weinig zorgen over te maken. Ondanks die dreigende aanklacht kunnen de werken ook gewoon worden opgestart.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.