Onderzoekers hebben een hybride technologie ontwikkeld die wifi combineert met Long Range-technologie (LoRa). Het zogenaamde WiLo zou vooral interessant zijn voor Internet of Things-toepassingen.
“De hedendaagse wifi-netwerken hebben nog te veel problemen met langeafstandscommunicatie en een te hoge stroomconsumptie”, aldus universitair professor Demin Gao in IEEE Spectrum. LoRa daarentegen heeft wel de mogelijkheid om op lange afstand te werken, en dat met een beperkt verbruik. De techniek wordt vaak gebruikt in Internet of Things-toepassingen, bijvoorbeeld netwerken van langeafstandssensoren die gebruikt worden in de landbouw of in steden.
WiLo combineert de twee communicatieprotocollen om uit beide het maximale voordeel te halen, zonder daarvoor bijkomende apparaten te moeten gebruiken. In testen binnen- en buitenshuis op verschillende afstanden tot 500 meter is de WiLo-techniek 96 procent van de tijd succesvol.
Voorlopig niet voor commercieel gebruik
WiLo werkt in principe nu al perfect op bestaande routers, maar die mogelijkheid wordt beperkt door de verplichte emulatie van wifi-signalen. De onderzoekers manipuleren door emulatie de frequentie van datatransmissie via wifi. Zo komt die overeen met de frequentie van het langeafstandsnetwerk, want enkel op die manier kunnen wifi-apparaten communiceren over lange afstanden.
Het grote nadeel is dat wifi-apparaten tegelijkertijd gewone communicatie en die signaalemulatie moeten aankunnen. Dat zorgt voor hoge pieken in stroomverbruik. Pas na het aanpakken en optimaliseren van dat struikelpunt kunnen ze de techniek publiekelijk beschikbaar maken.
“Om WiLo te commercialiseren is er meer optimalisatie nodig van energieverbruik, datasnelheden en weerbaarheid tegen storingen”, zegt Gao. “De volgende stappen in onze ontwikkeling zorgen ervoor dat het systeem voldoet aan de industriestandaard en dat er beveiligingsmaatregelen opgesteld zijn voor communicatie met verschillende technologieën.”
Wifi over lange afstanden is aan een opmars bezig. Onlangs zette Morse Micro een nieuw wifi-afstandswereldrecord van maar liefst 15,9 kilometer met HaLow-technologie. Ze behaalde een snelheidspiek van 2 Mpbs. De HaLow-langeafstandstechnologie is ontwikkeld voor grote buitenlocaties met weinig bereik. Wie weet gaat WiLo ook ooit aan de haal met een wereldrecord.
lees ook