De Global System for Mobile Communications (GSMA) roept Europese regeringen op samen te werken met mobiele providers om overeenstemming te bereiken over een garantie- en testregime voor Europa, zonder hierbij leveranciers uit te sluiten. Hierdoor zou het vertrouwen in de netwerkbeveiliging gewaarborgd en de concurrentie in de levering van netwerkapparatuur gehandhaafd blijven.
De belangenorganisatie vertegenwoordigt wereldwijd zo’n 800 mobiele providers. Het initiatief volgt op de door de VS opgevoerde druk op zijn bondgenoten om het Chinese Huawei op nationale veiligheidsgronden te verbieden. Daarnaast wil het een herhaling van het verbod van onder meer de VS, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland op Huawei voorkomen, aldus Venturebeat.
Verbod schadelijk
Volgens de GSMA verstoort een verbod de levering van apparatuur, verhoogt het de kosten voor de belangenorganisatie en hun klanten, wordt de uitrol van de volgende generatie 5G-diensten met jaren vertraagd en zouden wordden bestaande netwerken mogelijk gehinderd. “Dergelijke significante gevolgen, al dan niet bedoeld, zijn volledig te vermijden’, aldus de GSMA in een verklaring. De belangenorganisatie schat dat mobiele providers tegen 2025 tussen de 300 miljard dollar en 500 miljard dollar zullen investeren in de uitrol van 5G-services.
Huawei loopt met een wereldwijd marktaandeel van 28 procent aan kop, maar ligt momenteel onder vuur omdat het zich schuldig zou maken aan cyberspionage. De apparatuur zou volgens onder meer de VS zijn voorzien van allerlei achterdeurtjes. De VS beweren dat Chinese verkopers onderworpen zijn aan een zogeheten National Intelligence Law, die organisaties en burgers verplicht tot samenwerking bij spionage-inspanningen. Huawei heeft de beweringen van de VS altijd ontkent en ook Europese providers vinden geen aanwijzingen die suggereren dat Huawei-apparatuur voor verkeerde doeleinden wordt gebruikt.
België
België is eind 2018 begonnen met de Chinese telecomleverancier onder de loep te nemen. “We hebben recent via nationale en internationale kanalen objectieve studies opgevraagd die aantonen dat het gebruik van Huawei-technologie risico’s met zich meebrengt. We hebben zowel academische, civiele als overheidsinstanties gecontacteerd. Ons doel is een eigen, objectieve risicoanalyse uitvoeren om voor ons land een gefundeerd advies uit te brengen over Huawei”, aldus Miguel De Bruycker, topman van het CCB, in een eerdere verklaring aan Data News.
De Europese Unie overweegt volgens hoge ambtenaren voorstellen die neerkomen op een verbod op Huawei. Daarentegen heeft de grootste mobiele provider van Europa, Deutsche Telekom aangegeven het Duitse test- en nalevingsregime te willen versterken zonder een algemeen verbod op Chinese leveranciers.
Mobile World Congress Barcelona
Over twee wekend vindt de jaarlijkse Mobile World Congress in Barcelona plaats. Naar verwachting trekt het congres meert dan 100.000 bezoekers. Waarschijnlijk zullen er ook besprekingen achter gesloten deur plaatsvinden, waarbij CEO’s van telecombedrijven risico’s voor de industrie doorspreken, die zouden ontstaan als regeringen Huawei verbieden. De GSMA brengt naar eigen zeggen tijdens het congres een task force van Europese operatoren samen om manieren te vinden om bestaande testregimes van individuele operatoren te verbeteren, door externe laboratoria of in samenwerking met 3GPP, de 5G-standaardisatie-instantie.
Gerelateerd: VS klaagt Huawei officieel aan voor bedrijfsspionage en bankfraude