Brussels Airport rolt privaat 5G-netwerk uit met Citymesh

Brussels Airport

Brussels Airport bouwt een privaat 5G-netwerk om de verdere technologische innovatie van de luchthaven te ondersteunen. Het netwerk wordt geleverd door de Belgische operator Citymesh en netwerkleverancier Nokia.

Het netwerk wordt tegen eind maart 2020 in gebruik genomen. In een eerste fase zal 5G worden ingezet om connectiviteit te voorzien op het buitenterrein. Later wordt ook binnen 5G-connectiviteit voorzien. Zowel binnen als buiten zullen verschillende technologieën en toepassingen worden getest, om te onderzoeken of ze zinvol zijn op de luchthaven, klinkt het in een persbericht.

Het gaat voor alle duidelijkheid over een netwerk om de operationele activiteiten op de luchthaven te ondersteunen, niet voor de bezoekers. Dankzij de hogere capaciteit kan de luchthaven nieuwe technologieën inzetten, zoals IoT-toepassingen, geautomatiseerde voertuigen, mobiele veiligheidssystemen of track-&-trace-technologie.

“Brussels Airport bevestigt haar koploperspositie in digitale innovatie door een eigen 5G-ready netwerk te installeren als één van de eerste sites in België en als één van de eerste Europese luchthavens. Behalve een verdere optimalisering van de operaties op de luchthaven, zal de 5G-technologie ons ook in staat stellen om digitale innovaties te versnellen en toekomstige technologieën eenvoudig te integreren”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company.

Citymesh

Het netwerk wordt geleverd door Citymesh, dat enkele jaren geleden door stom toeval het juiste stuk radiospectrum in handen kreeg om 5G uit te rollen. De grote telecomoperatoren van ons land kunnen vandaag nog steeds niet met 5G beginnen, omdat de politiek de veiling van het nodige spectrum op de lange baan heeft geschoven. De deelregeringen raken het niet eens over de verdeelsleutel van de opbrengsten.

Citymesh klopte al in 2015 aan bij het BIPT voor toegang tot band 42 op 3,5 GHz. Het bedrijf plaatst onder meer wifi-hotspots in steden, maar wilde daarvoor geen gebruik maken van de backbone van Telenet of Proximus. Met een eigen draadloze oplossing wilde het bedrijf destijds de hotspots met elkaar en met het internet verbinden.

Twee jaar later besliste Europa dat band 42 de voorkeursband zou worden voor de Europese uitrol van 5G, waardoor Citymesh vandaag als enige het juiste deel van spectrum in handen heeft om met 5G te beginnen. In oktober raakte al bekend dat het bedrijf de haven van Zeebrugge van een privaat 5G-netwerk zal voorzien.

Ook in de Antwerpse haven wordt met 5G geëxperimenteerd. Daar gaat Orange een netwerk opzetten in het kader van een testproject. Omdat het om een regionale test gaat, hoeft de provider daarvoor niet op de spectrumveiling te wachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.