BMA onderzoekt glasvezelsamenwerking Telenet en Proximus

glasvezel proximus

De Belgische mededingingsautoriteit opent een onderzoek naar de geplande samenwerking tussen Proximus, Telenet, Wyre en Fiberklaar voor de uitrol van fiber in Vlaanderen.

De Belgische mededingingsautoriteit (BMA) opent een onderzoek naar de geplande samenwerking tussen Proximus en Telenet. De twee providers willen samen met Wyre en Fiberklaar glasvezel uitrollen naar minder druk bevolkte gebieden in Vlaanderen. Door gezamenlijk een fibernetwerk uit te rollen, willen de providers de kosten drukken en grote delen van Vlaanderen sneller bedienen. Het is de bedoeling om met de samenwerking 2,7 miljoen woningen te bereiken.

lees ook

Proximus en Telenet willen samen Vlaamse dorpen van glasvezel voorzien

De BMA en het BIPT lieten in 2023 weten dat ze open staan voor dergelijke samenwerkingen, en die zouden bestuderen in de plaats van ze automatisch af te wijzen. De concurrentie mag niet in het gedrang komen, maar in minder dicht bevolkte gebieden zou een gezamenlijke fiber-uitrol wel kunnen. Zo’n samenwerking stellen Telenet en Proximus nu voor.

Concurrentie en voordeel

Dat de BMA nu een onderzoek start, ligt geheel in de lijn van de verwachting. Het onderzoek zal nagaan of het beoogde samenwerkingsproject de mededinging tussen de aanbieders van telecommunicatiediensten ongunstig kan beïnvloeden en niet in strijd is met nationale en Europese wetgeving die mededingingsbeperkende overeenkomsten tussen ondernemingen verbiedt.

De BMA heeft oor naar de kostenbesparingen en efficiëntiewinsten die de providers vooropstellen. In het onderzoek zal de instantie controleren of die voordelen ook voelbaar zullen zijn voor de gebruikers van de voorgestelde netwerken. Daarbij kijkt de BMA onder andere naar de toegangstarieven maar ook de omvang en de snelheid van de uitrol. Het BIPT zal deelnemen aan het onderzoek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home