België slechtste leerling van Europa voor uitrol 5G en fiber, maar dat is niet zo erg

Ons land scoort Europees heel slecht op het vlak van connectiviteit, al stelt het BIPT vast dat de gebruikte indicatoren niet indicatief zijn voor de reële situatie. De connectiviteit in ons land en zeker Vlaanderen blijft immers uitstekend, terwijl felle verbeteringen in zicht zijn.

Het BIPT deelt een update van zijn studie over de netwerkkwaliteit en -dekking in België. De voornaamste conclusie is duidelijk: in ons land is het nog steeds goed tot zeer goed gesteld met de vaste en de mobiele netwerkdekking. Vergeleken met andere Europese landen heeft België wel een achterstand wat de uitrol van nieuwe technologie betreft. Omdat providers bij ons minder ver staan met zowel 5G als glasvezel, bengelen we zelfs helemaal achteraan in de Europese DESI (Digital Economy & Society Index)-rangschikking.

De DESI-rangschikking van de EU geeft wel een vertekend beeld, aangezien de nadruk daar op 5G en fiber ligt. In de praktijk heeft ons land een bovengemiddelde connectiviteit met dank aan sterke bekabelde infrastructuur en een hoge 4G-dekking. Die infrastructuur berust nog op oudere technologie, maar is bij ons zo uitgebouwd dat snelheden wel degelijk hoger liggen dan in de meeste andere Europese landen.

1 Gbps, geen fiber

Zo stelt het BIPT vast dat het overgrote merendeel van zowel Vlaanderen als Brussel al toegang heeft tot bekabeld internet met een snelheid van 1 Gbps, los van de uitrol van glasvezel. In het zuiden van het land is de situatie anders: daar heeft minder dan de helft toegang tot dergelijke snelheden. Het BIPT wijst op de lagere bevolkingsdichtheid in Wallonië die het economisch minder interessant maakt voor operatoren om zwaar te investeren.

Dekking door vaste lijnen die een downloadsnelheid van minstens 1 Gbps mogelijk maken in België. Wie goed kijkt, kan enkele gewestgrenzen onderscheiden. Bron: BIPT

De cijfers zijn sprekend: van de 38.000 Belgische huishoudens die nog steeds geen toegang hebben tot internet met een snelheid van 30 Mbps, bevinden er zich 31.000 in Wallonië. Bevolkingsdichtheid is wat dat betreft geen allesomvattend excuus. Het BIPT merkt op dat in het Waalse gewest ook het kabelnetwerk in meer dichtbevolkte gebieden nog geen upgrade kreeg met de modernste technologieën. Daar wordt momenteel wel aan gewerkt.

5G-achterstand

Mobiel is het verschil minder groot. Het BIPT merkt op dat de 4G-dekking in ons land heel goed is. 99,9 procent heeft een goede dekking binnenshuis in de nabijheid van buitenmuren. Dieper in huis is de dekking bij 97,3 procent van de Belgen prima. In Vlaanderen is zeker de dekking dieper in huis beter dan in Wallonië, opnieuw omwille van de lagere bevolkingsdichtheid en de economische realiteit die daarmee gepaard gaat.

lees ook

België demarreert in de 5G-race: van rode lantaarn naar geprezen koploper

Wat 5G betreft, hebben we wel een achterstand vergeleken met andere Europese landen. Hoewel ons land er volgens operatoren en IT-providers wel degelijk goed voorstaat wat 5G-connectiviteit betreft, is de realiteit wel dat het netwerk op dit moment iets minder uitgebouwd is dan in de rest van Europa. De fout daarvoor ligt bij de Belgische politiek, die door intern gekibbel de veiling van 5G-spectrum met verschillende jaren vertraagd heeft.

Zeer goede mobiele dekking impliceert toegang tot het 4G-netwerk diep binnenshuis. Bron: BIPT

Inhaalbeweging

Het BIPT maakt zich geen zorgen om de lage DESI-score. Die zal in de toekomst aanzienlijk verbeteren, met dank aan grote investeringen in zowel glasvezel als 5G. Upgrades van het bekabelde en het draadloze netwerk zijn in sneltempo aan de gang. Tegen 1 september 2023 moet 70 procent van de bevolking al toegang hebben tot 5G, een jaar later moet dat al 99,5 procent zijn. Dat is zo bepaald in de voorwaarden van de spectrumveiling. Let wel: de dekkingsgraad impliceert niet dat de kwaliteit van de dekking ook goed is, en of de beschikbaarheid van geavanceerde functies die 5G Standalone biedt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.