De activiteitsgraad van bedrijven binnen de technologiesector is de afgelopen weken opnieuw lichtjes gestegen. Vooral IT- en Telecom doen het goed.
Er wordt opnieuw iets meer gewerkt bij bedrijven actief vinnen de bredere technologiesector. Dat leidt sectorfederatie Agoria af uit een onderzoek afgenomen bij 333 Belgische technologiebedrijven van verschillende formaten. In totaal stijgt de activiteitsgraad naar 52,8 procent; een stijging van 3,1 procentpunten vergeleken het onderzoek twee weken eerder.
IT en telecom
Vooral de IT-sector doet het goed. Daar loopt 77,3 procent van de normale werkzaamheden door, wat ook een kleine stijging is vergeleken met het begin van de maatregelen. Deze bedrijven hebben vaak infrastructuur die thuiswerk mogelijk maakt en bovendien is er vraag naar hun diensten, met name bij andere organisaties die telewerk willen organiseren.
Ook de telecomsector doet het goed met 73,3 procent activiteit. De brede uitrol van telewerk zorgde voor een stijging van 13,3 procent, wat aantoont dat de telecombedrijven zich succesvol hebben gereorganiseerd om binnen de uitdagende omstandigheden te functioneren. Thuiswerk is daarbij een belangrijke pijler: 92 procent van de werknemers die voor een telecombedrijf werkt, doet dat vandaag van thuis uit.
Klappen
De maakindustrie krijgt harde klappen. Eind maart draaide dat deel van de technologiesector volgens Agoria maar op 15,2 procent, al is dat niveau intussen naar 30,5 procent gestegen. Over het algemeen stijgt de activiteitsgraad in alle takken van de technologiesector behalve bij bedrijven die technieken en diensten voor onderhoud van installaties en gebouwen leveren. Logisch, aangezien klanten daar onderhoudswerken liever uitstellen.
Lees ook: Desktop in een Ikea-zak: Hoe bedrijven in België met het plotse thuiswerk omgaan
Het is duidelijk dat organisaties waarbij telewerk een optie is en de vraag naar de diensten blijft bestaan, de situatie het best bolwerken. Toch hebben veel bedrijven last van bevoorradingsproblemen. Zeker wanneer de logistieke ketting via Frankrijk of Italië passeert, treden er problemen op. In de bredere technologiesector is vandaag 45 procent van de werknemers minstens gedeeltelijk tijdelijk werkloos voor de coronapandemie.