Xerox overweegt bod op veel grotere HP

Xerox

Kopieertoestellenfabrikant Xerox overweegt om een gedurfd bod uit te brengen voor de volledige overname van pc- en printerfabrikant HP. Die laatste heeft een marktwaarde van 27 miljard dollar, ofwel bijna drie keer groter dan Xerox.

Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen die bekend zouden zijn met de plannen. De krant benadrukt evenwel dat het voorlopig nog niet zeker is dat Xerox effectief een bod zal uitbrengen, laat staan dat HP het aanvaardt. Het idee zou dinsdag wel zijn besproken door de raad van bestuur van de kopiertoestellenfabrikant.

Een overname zou een gewaagde zet zijn, omdat HP veel groter is dan Xerox. De pc- en printerfabrikant heeft een marktwaarde van ongeveer 27 miljard dollar, terwijl Xerox zo’n 8 miljard dollar waard is op de beurs. Het verschil in jaaromzet tussen beide bedrijven is zelfs nog opvallender: meer dan 58 miljard dollar voor HP tegenover 10 miljard dollar voor Xerox.

Xerox kijkt wel aan tegen een kleine cashboost door de aangekondigde verkoop van zijn aandelen in joint-ventures met Fujifilm Holdings voor 2,3 miljard dollar, gepaard met het opheffen van een rechtszaak ter waarde van 1 miljard dollar, die de Japanse technologiereus tegen het bedrijf had aangespannen. Bovendien heeft Xerox volgens de bronnen van de Wall Street Journal een informele toezeggingsbrief voor fondsen van een grote bank ontvangen.

Verenigde kracht

De deal zou twee technologieveteranen met een rijk verleden bij elkaar brengen, die allebei worstelen om hun business heruit te vinden nu de printermarkt in het slop zit. Beide bedrijven zitten al jaren in besparingsmodus. Een samensmelting zou volgens de krant besparingen tot 2 miljard dollar kunnen opleveren.

HP kende in augustus een CEO-wissel, nadat Dion Weisler vanwege ‘familiale gezondheidsredenen’ besloot om het bedrijf te verlaten. Begin oktober maakte het bedrijf nieuwe herstructureringsplannen bekend, waarbij tot 9.000 banen op de helling werden gezet.

HP presteerde boven verwachting in het derde kwartaal, maar het aandeel van de pc- en printerfabrikant kende dit jaar al een daling van 10 procent. Xerox kende eveneens een goed derde kwartaal en zag de waarde van zijn aandelen dit jaar al met 84 procent stijgen, na een succesvolle besparingsronde. CEO John Visentin zei tijdens de bespreking van de laatste kwartaalresultaten dat een betere cashflow toelaat om meer deals te sluiten.

Update 07/11 8u: HP bevestigt in een officieel statement dat het een overnamebod heeft ontvangen en dat het al langer in gesprek is met Xerox. Lees het volledige statement hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home