Worden ‘uitschuifbare’ displays de nieuwste trend voor laptops?

samsung uitschuifbaar scherm
Bron: Samsung Display/Intel

Samsung heeft een prototype getoond van een display dat je kan uitschuiven tot 17 inch. Uitschuifbare displays moeten de nieuwe vormfactor voor draagbare toestellen worden, gelooft Samsung.

JS Choi, divisiehoofd van Samsung’s displayafdeling, had het prototype bij tijdens de Intel Innovation-conferentie. In zijn basisgedaante zag het conceptmodel er uit als een doodgewone 13 inch tablet. Maar dan kwam de goocheltruc van de avond: het display kon uitschuiven tot een grootte van 17 inch.

Hoewel het allemaal nog maar zeer experimenteel is, lijkt Choi wel te geloven in de toekomst van uitschuifbare schermen. Volgens hem kan deze technologie ervoor zorgen dat tablets en laptops grotere schermen kunnen hebben in een kleinere verpakking. Daarbij heeft Samsung bewust niet gekozen voor een vouwbaar ontwerp, verduidelijkt Choi.

Van vouwbaar naar uitschuifbaar

Het concept van ‘foldables’ is langzaam maar zeker zijn weg aan het vinden in de laptopindustrie. Lenovo plaveide de weg met zijn Thinkpad X1 Fold, en ook ASUS lanceert dit jaar nog een vouwbare laptop.

lees ook

Lenovo waagt nieuwe poging met Thinkpad X1 Fold

Dat dan net een leidinggevende van Samsung beweert dat vouwbare laptops geen toekomst hebben is opmerkelijk, aangezien het Zuid-Koreaanse conglomeraat zijn hele smartphonestrategie heeft aangepast aan zijn foldables.

Droom, maar nog geen realiteit

Anders dan vouwbare schermen lijken uitschuifbare displays nog niet meteen realiteit te zullen worden. Het grootste struikelblok is de software-ondersteuning. Hardwaredesign kan maar zo innovatief zijn als de software dat toelaat.

Windows is gebouwd om een vlotte gebruikservaring te bieden op klassieke pc’s met een ‘statisch’ scherm. Microsoft overwoog ooit om Windows 10X te lanceren, een Windows 10-versie die zou worden aangepast aan vouwbare schermen. Die plannen werden uiteindelijk geschrapt en zo geschiedde Windows 11.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home