Windows Copilot speelt niet goed samen met AMD-drivers

amd windows copilot

De nieuwe AI-assistent van Windows lijkt een softwarebug te veroorzaken op driversoftware van AMD. Verkenner heeft dan weer andere problemen sinds de laatste update.

Microsoft rolde op 26 september het derde ‘updatemoment’ van het jaar uit voor Windows 11 en traditioneel sijpelen niet veel later de eerste technische problemen binnen. Een week later is het tijd om de schade op te meten. De meeste issues lijken zich op dit moment met Windows Copilot voor te doen.

Eigenaars van een AMD-laptop stellen vast dat de AI-assistent onbedoeld de driverinstellingen bij elke opstartbeurt opnieuw wist. Dit lijkt wel enkel te gebeuren als je de nieuwste bètaversie van AMD Adrenalin hebt geïnstalleerd (versie 29.9.3). Een officiële oplossing is er nog niet, maar op het AMD-forum wordt wel een workaround gedeeld via Vivetool.

De kans dat dit probleem je bekend voorkomt, is eerder klein. Windows Copilot is nog niet beschikbaar in Europa, al is er wel een omweg om de AI-assistent nu al te gebruiken. Copilot lijkt nog niet helemaal op punt te staan en kan op dit moment enkel ‘eenvoudige’ opdrachten aan die je ook zonder hulp van AI zou kunnen.

Verkenner

De updateproblemen blijven niet beperkt tot Copilot. Over Verkenner komen heel wat meldingen binnen. Microsoft heeft Verkenner een make-over gekregen met onder andere een galerij om mediabestanden te weergeven, maar die update lijkt niet helemaal goed te bevallen. Verkenner is niet alleen opmerkelijk trager geworden en verbruikt veel meer van je pc-geheugen, sommige gebruikers kunnen de tool zelfs helemaal niet meer gebruiken.

windows verkenner
De nieuwe lay-out van Verkenner.

Dan zijn er ook nog problemen met de zoekbalk van Windows. Die kan eveneens niet meer werken na het doorvoeren van de update. Sommigen krijgen ook een ‘C’ te zien waar normaal het vergrootglasicoon zou moeten staan. Tenslotte zijn er ook altijd de nodige black screens, al zijn dit eerder extreme gevallen.

Nog even wachten?

Na het lezen van dit artikel ben je wellicht blij dat je de update nog even hebt uitgesteld, of zit je nu te vloeken op een pc die niet helemaal meer naar behoren werkt. Weet dat de eerste dagen na een (grote) Windows-update altijd ‘spannend’ zijn: Microsoft test elke update grondig via zijn Insiders-kanaal, maar bij de uitrol naar het grote publiek kunnen er altijd onvoorziene problemen voordoen. Wat bij een ander gebeurt, hoeft niet noodzakelijk op jouw apparaat te gebeuren.

lees ook

Windows 11 blijft achtervolgen: zeven op tien houdt vast aan Windows 10

Al deze opgesomde bugs zullen spoedig door Microsoft worden opgelost. Laat je dus zeker niet afschrikken om de update door te voeren als je dat van plan bent. Twijfel je nog, neem dan een kijkje naar ons overzicht met nieuwe Windows-functies.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home