Windows Copilot met omweg toch al te gebruiken: zo ga je te werk

windows 11 copilot

De AI-Copilot voor Windows 11 is officieel nog niet beschikbaar in Europa, maar er bestaat toch een manier om nu al een voorproefje te krijgen. Zo tover je Windows Copilot tevoorschijn.

Wie de Windows 11-update van 26 september installeerde, zal het al gemerkt hebben: van Copilot geen spoor. De AI-assistent werd nochtans een week geleden met veel tromgeroffel aangekondigd, maar die aankondiging was blijkbaar niet van tel voor wie in de Europese Unie woont. De Europese wetgeving verhindert Microsoft voorlopig om Copilot in onze contreien te lanceren.

Spelbreker van dienst is de Digital Markets Act. Microsoft is door de Europese Commissie aangeduid als één van de ‘poortwachters’ waarvoor strengere regels gelden. Hierdoor is Windows Copilot in zijn huidige vorm niet in overeenstemming met de regels. Microsoft is er wel volop mee bezig om dat in orde te krijgen, bevestigt het zelf aan het Duitse magazine Dr. Windows.

Zo gebruik je nu al Windows Copilot

De slimme AI-assistent is ook niet helemaal afwezig in de update, ontdekten ComputerBase en Hardware Info. Windows Copilot zit goed verstopt, maar je kan hem met een specifiek commando oproepen. Open het menu Uitvoeren met de sneltoetscombinatie Win + R (de toetsencombinatie Win + C doet het nog niet) en typ microsoft-edge://?ux=copilot&tcp=1&source=taskbar. Het Copilot-menu zou nu moeten openen, als je de update al hebt geïnstalleerd tenminste. Handig om te weten: het register onthoudt je laatste commando waardoor Win + R in de praktijk eigenlijk Win + C vervangt als sneltoetscombinatie.

We probeerden Windows Copilot al eens uit en bij eenvoudige opdrachten zoals applicaties openen of de donkere modus aanzetten kan de tool je ook al helpen. Deze handelingen kan iedere Windows-gebruikers wel zonder de hulp van AI uitvoeren. Je moet wel een beetje geduld hebben vooraleer Windows Copilot je verzoek verwerkt: het lijkt zeker nog niet om een ‘volwassen’ versie van Copilot te gaan zoals Microsoft die voor ogen heeft.

Prompts die meerder stappen vereisen, zoals “Kan je via Teams naar Jens sturen dat ik onderweg ben?”, lijken ook nog het kunstmatige petje te boven gaan. Copilot opent wel Teams en laat dan dat met veel trots weten in het dialoogvenster, maar het bericht versturen is er teveel aan. Met vervolgvragen kan je Windows Copilot wel verder op weg zetten. We verwachten dat eens Copilot ook officieel ondersteund wordt in Europa, de capaciteiten wel zullen uitbreiden.

Windows Copilot is verre van de enige nieuwigheid in de Windows 11 23H2-update. In dit overzicht lees je meer over de belangrijkste nieuwe functies en zetten we je op weg bij de installatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home