Windows Autopatch houdt pc’s in je organisatie zelf up to date

Windows Update

Deze zomer lanceert Microsoft Windows Autopatch. Die oplossing houdt de endpoints in een bedrijf up to date via een doordacht systeem met verschillende update-ringen.

Microsoft lanceert in juli van dit jaar Windows Autopatch. Dat is een dienst die het updatebeheer van endpoints in grote organisaties uit handen van administrators moet nemen. Autopatch wordt een gratis dienst voor klanten met een Enterprise E3-licentie (of hoger) voor Windows 10 en 11.

Verschillende ringen

Met Windows Autopatch verdeelt Microsoft endpoints in een organisatie over vier zogenaamde ringen. De eerste en kleinste ring is de Test ring. Vervolgens is er de First ring, die ongeveer één procent van de endpoints in een gegeven organisatie bevat. De Fast ring is goed voor negen procent van de toestellen. De rest van de Windows-computer zit tot slot onder de Broad ring. Windows Autopatch voegt toestellen automatisch toe aan ringen, maar beheerders behouden de mogelijkheid om manueel te schuiven.

Windows Autopatch rolt updates vervolgens progressief uit, te beginnen met de Test ring. Bij de uitrol naar iedere ring hoort een validatieperiode waarin de dienst via verschillende parameters de prestaties van een toestel in het oog houdt. Loopt alles goed in een ring, dan krijgt de volgende ring de updates ook. Wanneer er zich toch een probleem voordoet, kan Windows Autopatch het updateproces automatisch pauzeren of indien nodig zelfs terugdraaien.

Ontzorging en meer veiligheid

Die dienst ontfermt zich zo proactief over het gros van het werk van een admin bij het updateproces. In theorie is er nog maar heel weinig manuele tussenkomst nodig om maandelijkse updates vlot uit te rollen. Dat is goed nieuws, aangezien hackers en de meeste malware in het merendeel van de cyberincidenten gebruik maken van een softwarelek waarvoor al een patch bestaat die bij het slachtoffer nog niet werd uitgerold.

lees ook

Slechte Windows-update geïnstalleerd? Zo kan je die verwijderen

Om Windows Autopatch te gebruiken hebben organisaties naast Windows 10 of Windows 11 en een E3-licentie of hoger ook Active Directory en Intune nodig. De dienst werkt vanuit Microsoft zelf en heeft geen hardware nodig, al moeten endpoints zelf natuurlijk wel compatibel zijn met nieuwe versies van Windows 10 of 11.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home