Windows 11 vreet meer en meer van je schijfruimte op

windows 11

Windows 11 dikt stevig aan. Het besturingssysteem omvat veel meer bits en bytes dan z’n voorganger en blijft maar bijkomen na iedere update.

Windows 11 is een hongerig besturingssysteem. De voetafdruk ervan op je systeem groeit met iedere release. Vergeleken met Windows 10 22H1 is het installatiebestand zo’n 7,6 procent groter. Dat vertaalt zich naar een ISO van 6,24 GB voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft, tegenover 5,8 GB voor de recentste versie van Windows 10.

Windows 10 zelf is ook al gegroeid. Dat besturingssysteem kon je ooit installeren via een bestand van minder dan 4 GB. Toch blijft de groei significant. Een groter installatiebestand correleert bovendien met meer ingenomen ruimte op je computer.

Meer, en vaak beter

De oorzaak ligt bij nieuwe en vernieuwde functies. Denk aan de vernieuwde Verkenner, of zelfs de uitbreiding van de functionaliteit van Kladblok. Dergelijke toepassingen horen allemaal bij Windows en nemen dus installatieruimte in. Microsoft probeert het gewicht van Windows 11 wel binnen de perken te houden door minder relevante applicaties naar de Store te verhuizen. Daar staat tegenover dat Microsoft zijn OS ook graag uitbreidt met integraties waar weinigen op zitten te wachten, zoals standaard geïnstalleerde taakbalkwidgets en alles Bing.

Op zich is het geen vreemde zaak dat software doorheen de jaren groter wordt. Nieuwe functies ontstaan in tandem met krachtigere systemen met meer rekenkracht en schijfruimte. Hoe logger het OS, hoe minder oude en lichte systemen ermee overweg kunnen. Op die manier maakt Microsoft wel een beetje reclame voor Linux (2,7 GB voor Ubuntu 20.4) en ChromeOS (1,21 GB).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home