Windows 11 ondersteunt USB 4 2.0 aan 80 Gbps

USB Type-C

Microsoft geeft Windows 11 ondersteuning voor USB 4 2.0. Die standaard verdubbelt de transfersnelheid tot 80 Gbps.

Microsoft integreert ondersteuning voor USB 4 2.0 in Windows 11. Die standaard gebruikt dezelfde USB Type-C-stekker en is achterwaarts compatibel, maar heeft een hogere maximale transfersnelheid. USB 4 2.0 moet 80 Gbps halen, terwijl de huidige standaard gelimiteerd is tot 40 Gbps. Dat is nog steeds sneller dan wat de meeste randapparatuur vandaag voor de dag kan brengen.

Niet zo duidelijk

Verwarring alom voor de doorsnee gebruiker, want hoewel Windows 11 nu wel compatibel is met de nieuwste USB-standaard, kan je daar enkel van profiteren als je laptop, externe toestel en de kabel daartussen USB 4 2.0 ondersteunen. Gelukkig zijn gewone USB 4-kabels nog steeds compatibel, indien je in eerste instantie tenminste een kwalitatieve kabel op de kop tikte.

De USB-IF, die de USB-standaard beheert, heeft wel een logo geïntroduceerd dat toch een beetje duidelijkheid moet scheppen, al gebruikt dat logo andere namen (USB80Gbps in de plaats van USB 4 2.0).

Met de ondersteuning van USB 4 2.0 in Windows lijkt het signaal gegeven aan fabrikanten voor de uitrol van toestellen te starten. Verwacht het komende jaar meer van dergelijke hardware. De standaard kan vooral interessant zijn in combinatie met externe SSD’s, bijvoorbeeld voor monteurs. In de praktijk is de gewone USB 4-standaard eigenlijk ook al snel genoeg, dus lig er niet van wakker indien je een systeem hebt dat USB 4 2.0 niet ondersteunt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home