Windows 10 draait automatische installatie Office web-apps terug

windows 10 crash

Microsoft heeft geluisterd naar de enorme kritiek op de automatische installatie van Office web-apps op Windows 10. Het laat weten in eens officiële reactie dat het om een ‘bug’ ging en pauzeert de migratie van Office web-apps naar je startmenu.

Gisteren stond het kot in brand bij Microsoft na de felle kritiek op de automatische installatie van Office web-apps. Heel wat computers wereldwijd werden automatisch herstart zonder dit vooraf te melden. Na deze procedure vonden gebruikers Office web-applicaties in het startmenu, geïnstalleerd via de nieuwe Edge internetbrowser van Microsoft.

Microsoft laat nu weten dat deze uitrol via Windows Update grotendeels een fout was, een ‘bug’, en dat het onmiddellijk is gestopt met de migratie van Office web-apps naar het startmenu. De technologiegigant verdedigt zich wel dat het al sinds mei 2019 snelkoppelingen van Office web-apps in het startmenu plaatst.

Grove fout

Rekening houdend met de plotse uitrol via Windows Update en het onaangekondigd heropstarten van systemen, kunnen we nog begrijpen dat het om een bug gaat. Dat neemt niet weg dat zoiets zomaar kan gebeuren. Microsoft heeft een hele pool aan Windows Insider béta-testers die dergelijke functies vooraf testen voordat ze wereldwijd worden uitgerold naar alle andere gebruikers.

Extra opvallend: de Office web-apps openen in Edge, ongeacht welke internetbrowser jij als standaard hebt ingesteld. Hiermee toont Microsoft dat het de degens wil kruisen met Chrome om marktaandeel te winnen. Het moet echter goed oppassen dat het met Windows 10 zijn monopolie-positie niet opnieuw misbruikt. In de jaren ’00 werd het daar al eens op de vingers getikt met de dominantie van Internet Explorer, wat het pad heeft geëffend voor Google om van Chrome een groot succes te maken.

Microsoft is met Windows 10 overgeschakeld naar een as-a-Service-model waarbij het zijn besturingssysteem steeds meer ziet als een grote advertentieruimte om eigen toepassingen te promoten naast andere apps. Je kan tot op vandaag ook de nieuwe Edge internetbrowser (Chromium) niet verwijderen. Vandaag is Edge nog de underdog, maar Microsoft moet oppassen dat het niet opnieuw zijn vingers verbrandt.

Tip: Microsoft misbruikt Windows-update om Office-webapplicaties te installeren

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home