Windows 10 draait vandaag op 1,3 miljard maandelijks actieve pc’s

Windows 10

Microsoft geniet van de groeiende pc-verkoop tijdens de pandemie en klimt naar 1,3 miljard maandelijks actieve pc’s die een versie van Windows 10 draaien.

Het nieuwe record volgt een jaar nadat Microsoft de kaap van 1 miljard actieve Windows 10-pc’s eindelijk rondde. Tijdens de bespreking van de kwartaalresultaten benadrukt CEO Satya Nadella dat de inkomsten van Windows 10 OEM met 10 procent zijn gestegen door de groei in de pc-markt. Die blijft namelijk pieken ondanks de toeleverproblemen door het wereldwijde chiptekort.

Het heeft Microsoft uiteindelijk wel bloed, zweet en tranen gekost om de initiële kaap van 1 miljard pc’s te halen. In de zomer van 2015 lanceerde Microsoft Windows 10 met een straffe ambitie: binnen de drie jaar moest het OS op 1 miljard actieve toestellen draaien. Iets later schoof de softwarereus de timing achteruit, maar het cijfer bleef hetzelfde. In 2020 was het zover, en 2021 krijgt een duidelijke boost met 300 miljoen nieuwe maandelijks actieve pc’s erbij.

lees ook

Waar zijn alle microchips naartoe: Het tekort uitgelegd

De Pro-versie van Windows 10 zag wel een daling van 2 procent vergeleken met vorig jaar dezelfde periode. Dat komt vooral door het einde van de ondersteuningsperiode van Windows 7 dat voor een rush naar Windows 10 zorgde. Begin dit jaar draaiden 100 miljoen actieve pc’s nog Windows 7, wat niet zonder risico is. De inkomsten van niet-Pro-licenties steeg wel heel sterk met 44 procent. Inkomsten uit Surface-pc’s is met 12 procent gestegen. Meer details rond de omzetcijfers van Microsoft kan je hier terugvinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home