240 miljoen pc’s dreigen op schroothoop te belanden als ondersteuning Windows 10 stopt

pc op schroothoop windows 10 einde ondersteuning

In een rapport kijkt Canalys vooruit op de ecologische impact van de end-of-life van Windows 10. Die dreigt meer dan 200 miljoen pc’s naar de eeuwige jachtvelden te sturen.

Microsoft zet de ondersteuning voor Windows 10 stop vanaf 14 oktober 2025. Die datum lijkt nog heel veraf, maar toch zal menig organisatie zich vanaf volgend jaar al moeten beginnen buigen op het leven na Windows 10. Ook Canalys blikt al vooruit op de impact die het einde van Windows 10 zal hebben vanuit een ecologisch standpunt. Canalys vreest voor een dreigende afvalberg van afgedankte pc’s.

Volgens schattingen van het analysebureau zal stopzetting van de Windows 10-ondersteuning ervoor zorgen dat 240 miljoen pc’s op de schroothoop belanden. Als je een dergelijk aantal laptops op elkaar zou stapelen, dan krijg je een berg die meer dan vierduizend kilometer hoog is. Dat cijfer lijkt niet eens overdreven: de Amerikaanse non-profitorganisatie PIRG verwacht dat 400 miljoen pc’s zullen worden afgedankt en startte al een petitie in de hoop dit te voorkomen.

Waarom resulteert het stopzetten van Windows 10 nu in een pc-massagraf? Dat is het gevolg van de strenge systeemvereisten die Microsoft heeft opgelegd om Windows 11 te kunnen installeren. Zo moet je pc over een goedgekeurde CPU beschikken en TPM 2.0 ondersteunen. Microsoft heeft tot heden niet de indruk gegeven die voorwaarden te willen versoepelen en hierdoor dreigen veel pc’s die verder nog operationeel zijn vanaf oktober 2025 uit de boot te vallen.

Levensduur verlengen, tegen een prijs

14 oktober 2025 hoeft niet de definitieve einddatum van je Windows 10-pc te zijn. Tegen betaling kunnen professionele klanten intekenen op het Extend Security Update-programma om de levensduur van hun apparaten met drie jaar te verlengen. Nieuwe features krijg je dan niet meer, maar Microsoft garandeert in die periode dat je met een veilige en up-to-date versie van Windows 10 kan blijven werken. Voor particuliere klanten is het wel onherroepelijk afgelopen in oktober 2025.

Dit is volgens Canalys echter geen oplossing. Het analysebureau merkt op dat de kost voor die verlengde updates duur is waardoor veel bedrijven de aankoop van nieuwe apparaten zullen verkiezen. Ook voor wie wel intekent op de dienst, is uiteindelijk niet meer dan uitstel van executie. Hardnekkige gebruikers durven ook wel eens Windows-versie na de ondersteuningstermijn te blijven doorgebruiken, maar dit is voor alle duidelijkheid niet aan te raden, al helemaal niet voor een werk-pc.

Goed nieuws voor fabrikanten

Vanuit ecologisch standpunt lijkt het stopzetten van Windows 10 dus slecht nieuws, maar daar zullen de grote pc-fabrikanten anders over denken. Zij hopen natuurlijk dat de gedwongen overstap naar Windows 11 de verkoopcijfers opnieuw zal opkrikken. Nieuwe modellen met gespecialiseerde AI-hardware moeten volgend jaar al voor een betere verkoop zorgen.

lees ook

Acer, Asus en MSI kondigen nieuwe AI-laptops aan met Intel Core Ultra aan boord

Afgedankte pc’s hoeven niet in hun geheel op de schroothoop te belanden. Heel wat onderdelen kunnen nog dienen als reserve-onderdelen voor reparaties of gerecycleerd worden. Uit de harde schijf van een pc kunnen bijvoorbeeld materialen gehaald worden die gebruikt worden voor de productie van elektrische motoren. Ook de batterij kan na gebruik lithium, kobalt, koper en nikkel teruggeven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home