Windows 10 1909 nu beschikbaar: meer servicepack dan upgrade

Windows 10 update

Microsoft is gestart met de uitrol van de November 2019 Update voor Windows 10, die het besturingssysteem upgradet naar Windows 10 versie 1909. Het is een relatief kleine upgrade die, hoewel Microsoft het zelf niet met zoveel woorden zegt, haast als een servicepack kan worden beschouwd.

De timing van de beschikbaarheid is niet toevallig, maar valt mooi samen met Microsofts Patch Tuesday van deze maand. De update wordt vanaf nu via Windows Update aangeboden aan zogenaamde ‘seekers’, ofwel gebruikers die manueel op zoek gaan naar nieuwe updates.

Net als bij de Windows 10 Mei 2019 Update wordt de November 2019 Update niet automatisch gedownload en geïnstalleerd, maar heeft de gebruiker zelf de keuze om het proces te starten. Microsoft maakt de update geleidelijk beschikbaar voor meer gebruikers en houdt daarbij rekening met de compatibiliteit van hun systeem.

“We hebben eraan gewerkt om dit een geweldige ervaring voor alle apparaten te maken, en een uitzonderlijk snel updateproces voor apparaten met de Mei 2019 Update”, zegt John Cable, Director of Program Management voor Windows Servicing and Delivery bij Microsoft, in een blogpost.

Servicepack

Wat dat precies betekent, hebben we eerder al eens uit de doeken gedaan op deze website. Het komt erop neer dat de November 2019 Update zich meer als een cumulatieve update of servicepack gedraagt, dan een volwaardige upgrade.

Het aantal nieuwe features is beperkt en voor wie reeds met de Mei 2019 Update werkt, neemt de upgrade minimale tijd in beslag. Voor gebruikers die nog op oudere versies van Windows 10 zitten, gedraagt de November 2019 Update zich wel meer als een traditionele feature-update.

Lees ook: Windows 10 1909: terugkeer van het Windows-servicepack

Nieuwe features

Het aantal nieuwe features is zoals gezegd beperkt als je reeds op de Mei 2019 Update zit. Is dat nog niet het geval, dan verwijzen we graag naar dit artikel met de belangrijkste redenen om te updaten.

Voor wie wel al zo ver is, gaat het voornamelijk om beveiligings- en stabiliteitsupdates, met onder andere volgende beperkte toevoegingen:

  • Maak snel een evenement rechtstreeks vanuit de agenda-flyout op de taakbalk.
  • Beter beheer van meldingen, inclusief een nieuwe knop bovenaan het Actiecentrum en de mogelijkheid om meldingen te sorteren op meest recent weergegeven.
  • Online integratie van OneDrive-inhoud met traditionele geïndexeerde resultaten in het zoekvak van Verkenner.
  • Het navigatiedeelvenster in het menu Start wordt nu groter wanneer je er met je muis over beweegt om beter te informeren waar klikken naartoe leidt
  • Gebruik je stem om digitale assistenten van derden te activeren vanuit het vergrendelscherm.

Lees ook: Windows 10 mei 2019 update: de belangrijkste redenen om te updaten

Voor bedrijven

Microsoft heeft de November 2019 Update deze week ook beschikbaar gemaakt voor gerichte implementaties in bedrijven, zodat beheerders de update kunnen beginnen testen met hun apps, apparaten en infrastructuur.

De update is sinds half oktober al beschikbaar voor ontwikkelaars via MSDN, maar wordt nu ook via Windows Server Update Services (WSUS), Windows Update for Business en het Volume Licensing Service Center (VLSC) aangeboden.

Belangrijk om te weten voor bedrijven is dat de najaarsupdates van Windows 10, waaronder deze November 2019 Update, een langere ondersteuningsperiode genieten van 30 maanden. Dat is opnieuw een duidelijke indicatie dat de najaarsupdates voortaan de rol zullen invullen van servicepacks voor bedrijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home