WhatsApp moet data rond contacten bijhouden van regering

whatsapp telegram messenger

Communicatieplatformen waaronder WhatsApp moeten volgens de regering data bijhouden omtrent contacten. De inhoud van de berichten blijft versleuteld, maar het wil wel weten wie met wie, wanneer en waar in contact staat.

Deze metadata zijn vaak belangrijke middelen in een gerechtelijk onderzoek. Vandaag worden die versleuteld. Het nieuwe wetsontwerp dat Belga kon inkijken, voegt wel toe dat de versleuteling niet mag verhinderen dat de operator identificatie-, verkeers- en ­locatiegegevens ­bewaart.

De nieuwe wet is het gevolg van een recente vernietiging van de Belgische wet op dataretentie. Telefoondata preventief bijhouden, mag niet meer. Dat besliste het Grondwettelijk Hof twee maanden geleden. Die wet verplichtte providers zoals Telenet, Orange en Proximus om bepaalde metadata over hun klanten te bewaren. Die data kunnen dan onder strenge voorwaarden opgevraagd worden, bijvoorbeeld in het kader van een gerechtelijk onderzoek of een verdwijningszaak.

Het wetsontwerp werd al een eerste keer goedgekeurd door de federale regering. Nu worden een reeks adviezen verwacht voordat het opnieuw naar de regering trekt en uiteindelijk het parlement. Indien alles volgens plan loopt, komt de wet er dit najaar definitief.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home