Western Digital verlaagt stiekem prestaties van SSD

Western Digital heeft in alle stilte de prestaties van één van de WD Blue SN550 naar omlaag gehaald. Nieuwe exemplaren van de SSD hebben trager flash-geheugen aan boord.

De ene WD Blue SN550 is de andere niet. Fabrikant Western Digital heeft het binnenwerk en de firmware van de SSD aangepast, maar vond het niet nodig om het modelnummer aan te passen of daar verder over te communiceren. De online specificaties van de SN550 kregen in alle stilte wel een update.

Wanneer een fabrikant de hardware van een product ingrijpend veranderd, gaat dat doorgaans gepaard met de introductie van een nieuw typenummer. In de regel maken hardwarebouwers hun toestellen natuurlijk sneller en niet trager zoals in dit geval. Eind juli kreeg de WD Blue SN550 een update met trager flash-geheugen en nieuwe firmware met een voelbare impact op de prestaties. Dat ontdekte de Chinese website Experview.

De drive in kwestie is zoals veel andere SSD’s opgebouwd uit een snelle SLC-NAND-cache en trager MLC-flash-geheugen. Schrijfopdrachten komen eerst op het duurdere maar snellere cachegedeelte terecht, waarna de SSD-controller ze wegschrijft naar het tragere maar meer economische MLC-geheugen.

Misleiding

Wanneer de cache vol zit, komen schrijfopdrachten rechtstreeks op het MLC-geheugen terecht. De originele WD Blue SN550 behield daarbij mooie prestaties met een schrijfsnelheid van 849 MB/s. Voor de nieuwe versie van de SN550 verlaagt dat naar amper 390 MB/s. Dat komt naar alle waarschijnlijkheid door de introductie van trager en dus goedkoper MLC-geheugen achter de cachebuffer.

Door zowel het MLC-geheugen als de firmware van de controller aan te passen, heeft Western Digital in feite de hele SSD op de cache na vernieuwd. De fabrikant vond het echter niet nodig om daarvoor het typenummer aan te passen, en verkoopt de nieuwe tragere SSD onder dezelfde naam als zijn voorganger. Wie een review opzoekt van de SN550, zou dus bij een analyse van een andere, betere SSD uitkomen.

Niet de eerste keer

Dat gebrek aan transparantie kan op terechte kritiek rekenen. Een nieuw toestel vereist een nieuwe naam om verwarring te voorkomen. De fout is des te pijnlijker voor Western Digital omdat het eerder al op een gelijkaardige manier klanten probeerde te misleiden met zijn harde schijven. Vorig jaar werd WD erop betrapt om NAS-harde schijven stiekem uit te rusten met goedkopere maar tragere SMR-technologie, ook hier verstopt achter een buffer.

WD belooft van zijn kant om voortaan transparanter te zijn, al suggereert het voorval dat de opslagreus niet bepaald diepgewortelde ambities heeft om op een eerlijke manier naar de klant te stappen met zijn producten. Zeker het feit dat het de tweede keer is dat WD de bal misslaat, pleit niet in het voordeel van het bedrijf. De vuistregels zijn nochtans niet zo moeilijk: communiceer open over de technologie die écht in de hardware zit, en geef een nieuw product een nieuwe naam wanneer je het introduceert om verwarring te voorkomen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home