Opgelet: data verdwijnt mysterieus van WD My Book Live-toestellen

WD My Book Live

Verschillende eigenaars van WD MyBook Live-toestellen worden wakker met een volledig gewist toestel. Western Digital raadt iedereen aan om zijn NAS meteen los te maken van het internet.

Heb je een MyBook Live-NAS van Western Digital? Haal het toestel dan meteen van het internet! De toestellen kampen met een mysterieuze aandoening waarbij ze zichzelf volledig wissen. Alle data op de MyBook Live is in dat geval onherroepelijk verloren.

Aanval

De MyBook Live is een relatief oud opslagtoestel dat in 2015 al het einde van de ondersteuning bereikte. De NAS wordt echter nog door veel mensen gebruikt om significante hoeveelheden data te bewaren, die vervolgens net als bij een traditionele NAS vanop afstand toegankelijk is. Om toegang te krijgen tot een toestel is er in principe een geldige combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord nodig, al ziet het er nu naar uit dat er een kwetsbaarheid bestaat die aanvallers kunnen uitbuiten.

Logbestanden tonen onverwacht gedrag van getroffen NAS-toestellen waarbij een script een reboot en reset triggert. Dat gebeurt helemaal zonder interactie of medeweten van MyBook Live-eigenaars. Naar alle waarschijnlijkheid zijn gewiste toestellen het doelwit van een venijnige aanval. Aangezien het niet om ransomware gaat, krijgen slachtoffers geen optie om hun data te redden.

Offline

Western Digital onderzoekt de zaak. In afwachting van een oplossing raadt het bedrijf iedereen aan om zijn MyBook Live zo snel mogelijk offline te halen. Het is onduidelijk hoe groot het risico is, maar de toestellen geconnecteerd houden lijkt op dit moment vragen om problemen.

Voor slachtoffers is de aanval een ramp. De MyBook Live-toestellen die vandaag nog in omloop zijn, bevatten jaren aan data. Zonder back-up is er weinig hoop op herstel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home