Ondanks dalende populariteit VR-headsets ziet IDC toch sterke groei tot 2027

Meta Quest Pro

In 2022 werden er minder VR-headsets verkocht dan verwacht. Toch ziet IDC een sterke groei van de technologie richting 2027.

Volgens onderzoeksbureau IDC was 2022 geen succesvol jaar. In totaal werden er 8,9 miljoen VR-headsets verkocht vorig jaar, wat veel minder was dan het bureau initieel had verwacht. In 2023 moet de markt met 14 procent groeien naar 10,1 miljoen verkochte VR-brillen.

Toch blijft ook 2023 een uitdagend jaar voor VR en AR. De technologie moet nog bekomen van een explosie aan populariteit in 2020 en 2021 toen vele mensen tijdens de lockdown naar nieuwe manieren van entertainment op zoek gingen. 2022 zag een forse krimp en ook in 2023 blijft sterke groei uit volgens IDC.

lees ook

De metaverse-hype dendert verder: de toekomst of een opgeklopt circus?

Daar tegenover staat dat Apple op het punt staat de markt te betreden en worden er nieuwe toestellen verwacht van Meta en Pico, aldus IDC. “De nieuwe brillen worden eind 2023 verwacht. Die zullen momentum opbouwen voor VR in 2024. Wat betreft AR-brillen zien we consumentenmerken zoals Xiaomi, Oppo en TCL die de komende 6 tot 18 maanden sterk zullen focussen op deze markt.”

Met dat in het achterhoofd schat IDC dat het aantal verkochte headsets (AR en VR) zal oplopen naar 25 miljoen stuks in 2026. Het merendeel zal nog altijd uit VR-brillen bestaan, maar AR-brillen zouden steeds meer marktaandeel moeten opslokken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home