Upgrade-enthousiasme voor Windows 11 blijft ondermaats

Windows 11

Het gebruik van Windows 11 wint opnieuw een beetje tractie na een eerdere stagnatie. Toch wordt het besturingssysteem maar erg traag omarmd.

23,1 procent van de Windows-gebruikers zit op Windows 11. Dat is een vooruitgang tegenover april, toen het gebruik stagneerde op ongeveer 20 procent. Groei tegenover een maand eerder bleef toen uit. Hoewel er nu opnieuw enkele Windows 11-gebruikers bijkomen, loopt adoptie duidelijk aan de trage kant. Wie enthousiast was over een upgrade, heeft die intussen schijnbaar uitgevoerd. Overige groei valt vermoedelijk te verklaren door organische upgrades bij de aanschaf van nieuwe hardware.

Microsoft zelf deelt geen cijfers over de Windows 11-adoptie. Bovenstaande percentages zijn afkomstig van AdDuplex, en verdienen enkele korrels zout. AdDuplex meet het gebruik immers aan de hand van systemen waarop Windows Store-applicaties staan met zijn SDK. We kunnen speculeren dat wie de Windows Store omarmt, misschien ook iets meer geneigd is om Microsoft te volgen in het upgradebeleid. Naar alle waarschijnlijkheid ligt de procentuele adoptie van Windows 11 dus nog een stuk lager.

Windows 10 kampioen

Windows 10 blijft de absolute kampioen. Versie 21H2 is met 38,2 procent het populairst, gevolgd voor versie 21H1. Heel verwonderlijk zijn de cijfers niet. Microsoft koos van zijn kant voor erg restrictieve systeemvereisten voor Windows 11, waardoor eigenaars van oudere toestellen geen toegang hebben tot de upgrade. Verder is er niet zo heel veel reden om te upgraden. Windows 11 brengt wel enkele verbeteringen met zich mee, maar miste tijdens de lancering dan weer andere handige functies die Windows 10 wel heeft. Microsoft werkt nog steeds aan de inclusie van die missende functionaliteit.

Binnenkort verschijnt Windows 11 22H2. Die brengt een heleboel nieuwe functies mee, zoals de mogelijkheid om opnieuw zoals in Windows 10 bestanden naar applicaties in de taakbalk te slepen. Het functiegat tussen Windows 10 en Windows 11 wordt zo dichtgereden, maar of dat zal volstaan om een nieuwe upgradegolf te ontketenen, is twijfelachtig.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home